IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания прогнозира бюджетният ѝ дефицит да надхвърли 10% от нейния БВП

Според испанското министерство на финансите показателят може да достигне стойности от 116 млрд. евро, което не се е случвало от кризата в еврозоната през 2012 г

16:30 | 01.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Бюджетният дефицит на Испания може да скочи до най-високо си ниво времето на кризата в еврозоната, прогнозира испанското министерство на финансите, цитирано от Bloomberg. 

Съчетанието между спада на данъчните постъпления и силно нарастващите държавни разходи в контекста на кризата с коронавируса се очаква да увеличи дефицита на страната до близо 116 млрд. евро, което е 10,34% от брутния ѝ вътрешен продукт. 

Ако това стане, Испания ще се сблъска с най-високия си бюджетен дефицит от времето на кризата в еврозоната през 2012 г., когато стойността му достигна 10,7 на сто от БВП.

Миналата година дефицитът на Испания се задържаше на ниво от 2,%.

Страната съобщи, че е изпратила новата си прогноза до Европейската комисия (ЕК).

Министърът на икономиката Надя Калвиньо Сантамария отбеляза, че пандемията от COVID-19 напълно е преобърнала плановете за 2020 г. - разходите са скочили, тъй като страната се е намесила в укрепването на здравната система, защитата на домакинствата и предоставянето на ликвидност за компаниите и самонаетите лица. Всичко това е увеличило годишните държавни разходи с около 10% в момент, когато се очаква данъчните постъпления да се свият с 5,3% заради икономическата криза.

Правителството вече прогнозира спад на БВП с около 9,2% през тази година.

Вчера бяха обявени статистически данни, според които испанската икономика се е свила с 4,1 на сто през първото тримесечие спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още