IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед Далас: Имаме още работа за вършене, докато икономиката се възстанови

Лихвените проценти ще останат ниски, докато икономиката на САЩ не се върне към обичайния си темп на растеж, подчерта Робърт Каплан

17:30 | 01.05.20 г. 2
<p>
	Управителят на Фед Далас Робърт Каплан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на Фед Далас Робърт Каплан. Снимка: Ройтерс

Тъй като нивото на безработица в САЩ вероятно ще достигне 20%, като този показател може да приключи годината на равнище от 8% до 10%, Федералният резерв все още има работа за вършене, за да помогне на американската икономика да преодолее кризата с коронавируса, заяви управителят на клона на Фед в Далас Робърт Каплан, цитиран от Ройтерс.

"Лихвените проценти ще останат по-ниски за по-дълго време и Фед ще трябва да направи повече по отношение на други мерки за преодоляване на този период", коментира Каплан в интервю за Fox Business Network. Фискалните власти, подчерта той, също ще трябва да се активизират.

Според него САЩ ще имат нужда от стимулиране както до края на тази, така и през следващата година, за да може „да растем по-бързо“ и да се намали нивото на безработицата. 

„Ролята на Фед е да гарантира, че пазарите функционират нормално“, изтъкна Каплан.

Той подчерта ролята на централната банка като кредитор от последна инстанция.

През март Фед намали лихвите почти до нула и обеща да ги задържи на това ниво, докато не се увери, че икономиката е на път към пълна заетост и 2-процентно ниво на инфлацията. Регулаторът също така въведе редица програми за отпускане на кредити за затворилите компании и местните власти, чиито приходи се свиха съществено, тъй като федералното правителство и щатските управи ограничиха движението и търговията, за да забавят разпространението на вируса.

Икономиката на САЩ може да се свие с до 30% на годишна база през това тримесечие, заяви Каплан, преди да се върне към растеж през втората половина на годината, първо постепенно и след това, „да се надяваме“, по-бързо през четвъртото тримесечие.

Най-голямата световна икономика, която започна 2020 г. с най-ниското ниво на безработица за последните 50 години и с перспективи за растеж от 2%, тази година вероятно ще се свие между 4,5% до 5%, посочи Каплан.

„Това е историческо свиване ... предизвикано от ситуацияа в здравеопазването, но някои от съществуващите преди това условия в икономиката, за които се тревожехме ... вероятно са допринесли също за това положение“, призна Каплан, отбелязвайки високото ниво на корпоративния дълг и мудните бизнес разходи.

Междувременно настроението на американския потребител, който тласна икономическия растеж на САЩ през последните години, беше сериозно помрачено.

Тестовете за коронавирус и проследяването на контактите ще бъдат от решаващо значение за хората да се чувстват сигурни да излязат навън и американската икономика да се отвори отново, коментира още Каплан, като повтори това, което казват повечето здравни власти.

„През следващите няколко месеца (растежът) ще се завърне и той ще се ускори постепенно“, заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Просто е, но алчните банкери не могат да разберат!Здравни проблеми - епидемии с голяма смъртност не се решават с фискални инструменти.Живота е по скъп от парите ( разбира се само ако не си заслепен от алчност )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
крас
преди 3 години
ХА ДАНО , АМА НА ДАЛИ американската икономика ще тръгне нагоре. Случилото се е истинска ДЕПРЕСИЯ и излизането от нея няма да продължи с тримесичия , а с години. ЕДИН ОТ ОСНОВНИТЕ ИЗМЕРИТЕЛИ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА АМЕРИКАНСКАТА ИКОНОМИКА БЕ ПРОЦЕНТА НА БЕЗРАБОТНИТЕ. Цифрите които сега ни се сочат само по себе си показват РЕАЛНОТО СЪСТОЯНИЕ на нещата, което разбира се не съответства на това на борсовите индекси превърнати от ИЗМЕРИТЕЛ на икономиката в ХАЗАРТ с участието на ФЕД. Притеснителното е, че световната икономика е функция от състоянието на нещата в САЩ , и ако потъването там бележи трайна тенденция то такива като нашата държавица ще го отнесем като куцо пиле домата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още