IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С нов туит Мъск срина цената на Tesla и рискува ново дело от регулатора

В поток от туитове, напомнящи публикациите, за които СЕК го осъди през 2018 г., мениджърът заяви, че акциите на Tesla са твърди скъпи и че продава имуществото с

00:22 | 02.05.20 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Акциите на Tesla Inc. се сринаха, след като главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви, че книжата на производителите на електрически автомобили са твърде високи в поток от туитове, напомнящи публикациите, за които регулаторите на ценни книжа го осъдиха през 2018 г.

Милиардерът каза в отделен пост, че продава „почти всички“ от физическите си притежания и няма да притежава къща. Той също така поднови призива си за възобновяване на икономиката и след това рецитира части от “Star Spangled Banner“ - химна на САЩ.

Акциите на Tesla се сринаха с цели 13% по време на търговията в Ню Йорк. Книжата продължават да са с ръст от 70% за годината, аванс, който го поставя в състояние да изпълни условие преди крайния срок, от който се нуждае, за да получи опции за акции, които може да са на стойност около 730 милиона долара.

„Ние гледаме на тези коментари не като на грешка на езика. Това е просто - Илон си е Илон“, казва в имейл за Bloomberg Дан Айвс, анализатор на Wedbush Securities. „Със сигурност инвеститорите ги боли глава, когато се впусне в тази област, тъй като писането в Twitter остава за него сериозен проблем“.

48-годишният Мъск заяви в имейл пред Wall Street Journal, че не се шегува и туитовете му не са били проверявани, преди да ги публикува. Нетното му богатство падна с около 2 млрд. долара до 37 млрд. долара.

Туитовете се случват дни след негов необичайно остър изблик по време на конферентния разговор с анализатори за тримесечните данни на  Tesla за първото тримесечие, в който Мъск се впуска да критикува заповедите за ограничаване на движението, насочени към сдържането на коронавируса. Той каза на анализаторите, че се тревожи, че няма да му бъде разрешено да отвори завода за сглобяване на автомобили на компанията във Фремонт, Калифорния, и сравни мерките с насилствен затвор, наричайки ги дори „фашистки“.

„Мъск е разочарован и той има модел, когато е под натиск да се обърне към Twitter“, заяви по телефона Джийн Мюнстер, управляващ партньор в Loup Ventures. „Това е неговата форма на терапия. Но той също има програма, която е – да отвори фабриката във Фремънт“.

През декември Мъск се пошегува, че акциите на Tesla са "толкова скъпи", когато се покачиха над  420 долара. Това е цената, на която той каза, че Tesla ще стане частна през 2018 г., а американската комисия по ценни книжа и борси заяви, че е избрал числото, за да  си направи шега, свързана с марихуаната, с която да впечатли приятелката си.

Мъск и Tesla платиха по 20 млн. долара, за да уредят извънсъдебно дело за измами с ценни книжа, което SEC заведе през септември 2018 г. за туитовете на изпълнителния директор, твърдейки, че той разполага с финансирането, за да направи Tesla частна компания. Но спорът продължи и миналата година, след като Мъск публикува, че компанията ще направи около 500 000 автомобила през 2019 г. без предварително одобрение от адвокат на Tesla.

Двете страни изменят по-ранното си споразумение, което има за цел да постави ограничения в публикуването на Мъск в Twitter, като добави конкретни теми, за които Мъск не трябва да публикува без предварително одобрение. Темите включват финансовото състояние на компанията, потенциалните сливания или придобивания, производствените и продажбените данни, новите или предложените бизнес направления, прогнози, които не са били публикувани по-рано, както и покупката или продажбата на Мъск на ценни книжа на Tesla.

Мъск каза през май 2017 г., когато Tesla имаше приблизително 50 млрд. долара пазарна капитализация, че оценката е по-висока, отколкото компанията заслужава.

„Можем само да гадаем за мотивите, които стоят зад неговата последователност от туитове", казва Бен Кало, анализатор от Robert W. Baird, в бележка към клиентите. Той има ценова цел за акциите на Tesla за 700 долара, но предупреждава, че може да има „значителна несигурност през следващите 2-3 тримесечия“ по отношение на усилията на компанията да рестартира производството и да запази продажбите в условията на рецесия.

На въпроса му дали продава имотите си, защото има нужда от пари или протестира, Мъск отговори, че отговорът е нито един от тях. Той дълго се стреми да достигне Марс със своята ракетна компания - Space Exploration Technologies Corp. и се посвещава на тези усилия и на Земята, пише той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 3
Ironhorse
преди 3 години
И като е умрял през 2011, викаш политиката за изкупуване обратно на акции е прекратена ?!Тази политика е въведена от Джобс и безотклонно следвана от *** Кук, но не стига акъл ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
"Той дълго се стреми да достигне Марс..."Ше стигне ама друг път !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
крас, а приликата е че двете са с по 5 букви! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 3
kane
преди 3 години
Разлики/прилики между а и т:Т няма кеш, а има Кеш.Т няма марджин, а има марджин.Т има заеми, а няма заеми.Т няма печалби, а има печалби.Т опитва да има маркетинг подобен на а и да изгради силен бранд, какъвто има а. Т успява до някъде.В ковид19 кризата т има нужда от кеша на а и уб, за да оцелее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 3 години
изключително неук коментар, пълен с много неточности!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 3 години
много неща работят по дълго от самсунг и струват по малко от епъл,, старите ПЦ-та на дос работят ако ги включиш, даже някои москвичи от 80та още работят... незнам какво искаш да ни кажеш с това че епъла ти работи днес, освен да питаме как си ималндостъп до това през комънизма? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 3 години
беше визионер в маркетинг и рекламата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
Oбичам България
преди 3 години
Като купули турците "Капитан Дядо Никола" в Габрово, турчинът взел един леген и почнал да скача по него - легенът не се счупил и габровци си мислили, че това е повод за радост. Той обаче се ядосал и им казал, че така не се прави бизнес - нещата трябва да се чупят. И аз имам конзоли и старите ми PC-та в мазата ще тръгнат ако ги пусна, обаче бизнесът се промени. Не може да сравняваш идеологията в миналото и сега. В YouTube пълно с клипчета, за това какъв support имат Apple и колко са им качествени продуктите (днешните).Примерно: https://***.youtube.com/watch?v=EdwDvz47lNw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 8
крас
преди 3 години
Нормално поведение на Мъск.Програмата му "Старлинк" за изстрелване на сателити предвижда в орбита на 500 км. от ЗЕМЯТА да бъдат изведени 42 000 сателита!!Мъск направи две серии с по 60 сателита при изстрелването на които се използва нов метод при който кораба е за МНОГОКРАТНА УПОТРЕБА , а сателита работи с ПЛАЗМЕН ДВИГАТЕЛ. Метода използван за истелване на сателитите е РЕВОЛЮЦИЯ в надпреварата за овладяване на космоса.ПЛАЗМЕНИЯ ДВИГАТЕЛ е нещо много по различно от предложеният от руснаците ЯДРЕН ДВИГАТЕЛ , а КПД-то му е много по високо. Като горива при ПЛАЗМЕНИЯ ДВИГАТЕЛ се ползва инертния газ КСЕНОН , който не замърсява въздуха , докато при ЯДРЕНИЯТ двигател горивото засира всичко откъдето мине. ЕСТЕСТВЕНО НА МЪСК МУ ТРЯБВАТ МНОГО КАПИТАЛ ЗА ДА ОСЪЩЕСТВИ ПРОЕКТА СИ ЗА ИЗСТРЕЛВАНЕ НА ТЕЗИ 42 000 СПЪТНИКА ВСЕКИ ОТ КОИТО ТЕЖИ ПО 0,5 ТОНА !!Неговият проект е АНТИПОД на китйския с 5 джи мрежата, в който електромобилите са част от системата за комуникация свързана със създаване на ИНТЕЛЕГЕНТНИ градове. Откъде другаде МЪСК да набави капитала освен от пренасочване на средства от проекта ТЕСЛА !! Между другото КИТАЙ също е ангажиран с производството на тези ПЛАЗМЕНИ ДВИГАТЕЛИ и в проектите му участват водещи английски учени. ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ БИТКАТА ЗА КОСМОСА МИНАВА И ПРЕЗ БИТКАТА ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА ЛУНАТА, КЪДЕТО БЕЗ СЪМНЕНИЕ СЕ НАМЕСИХА И КИТАЙЦИТЕ ПРИЗЕМИЛИ НА ОБРАТНАТА Й СТРАНА ТЕХЕН СПЪТНИК. И ДОКАТО ВЪРВИ ЦЯЛОТО ТОВА ПРЕГРУПИРАНЕ НА СИЛИТЕ И ИКОНОМИКАТА В СВЕТОВЕН МАЩАБ , АМЕРИКАНСКИТЕ МЕДИИ ИСТЕРИЗИРАТ СВЕТА С ТЕХНИЯ ГЛАВЕН ГЕРОЙ - Корона вируса.Китай решиха проблема с този вирус, защото в тази страна медиите пеят песента на ПЪРВИЯТ секредар на ККП, а не на собствениците на американските медии завладели целия свят и работещи ПРОТИВ ТРЪМП. РЕСТАРТА НА КИТАЙСКАТА ИКОНОМИКА И НАСОЧВАНЕТО И КЪМ КОСМОСА И НОВИТЕ ПРОЕКТИ, КОИТО ЩЕ ПРОМЕНЯТ И МИСЛЕНЕТО И СВЕТА ИМ ДАВА ГОЛЯМО ПРЕДИМСТВО ПРЕД ЗАКЪСНЕЛИТЕ И БОРЕЩИТЕ СЕ С КОРОНАТА АМЕРИКАНЦИ И ЕВРОПЕЙЦИ. В тази борба РУСИЯ скоро ще БЪДЕ АСИМИЛИРАНА и ще се превърне в ПРИДАТЪК на КИТАЙ. КЪДЕ СМЕ НИЕ В ТОВА НОВО ПРЕГРУПИРАНЕ?!!КОЙ ДА ТИ КАЖЕ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
Solar Power
преди 3 години
И аз много ми харесва как някой се опитва да ме убеди в нещо друго.... Виж ползвам apple от 1984-та година. До момента съм минал през всичките им у-ва. Ползвал съм и ПЦ архитектура и все още ползвам. Сега обаче като си проверя нещата на apple всички работят ! Уви дори и тези от 1984-та година ! Още мога да си пусна каратека или дрол :) Та за хейтърите на apple - Продуктите им работят дълг след като е спрял да ми работи samsung ipada или телефона...... О забравих имам ипад 1 още работи включително и батерията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още