IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С нов туит Мъск срина цената на Tesla и рискува ново дело от регулатора

В поток от туитове, напомнящи публикациите, за които СЕК го осъди през 2018 г., мениджърът заяви, че акциите на Tesla са твърди скъпи и че продава имуществото с

00:22 | 02.05.20 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Акциите на Tesla Inc. се сринаха, след като главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви, че книжата на производителите на електрически автомобили са твърде високи в поток от туитове, напомнящи публикациите, за които регулаторите на ценни книжа го осъдиха през 2018 г.

Милиардерът каза в отделен пост, че продава „почти всички“ от физическите си притежания и няма да притежава къща. Той също така поднови призива си за възобновяване на икономиката и след това рецитира части от “Star Spangled Banner“ - химна на САЩ.

Акциите на Tesla се сринаха с цели 13% по време на търговията в Ню Йорк. Книжата продължават да са с ръст от 70% за годината, аванс, който го поставя в състояние да изпълни условие преди крайния срок, от който се нуждае, за да получи опции за акции, които може да са на стойност около 730 милиона долара.

„Ние гледаме на тези коментари не като на грешка на езика. Това е просто - Илон си е Илон“, казва в имейл за Bloomberg Дан Айвс, анализатор на Wedbush Securities. „Със сигурност инвеститорите ги боли глава, когато се впусне в тази област, тъй като писането в Twitter остава за него сериозен проблем“.

48-годишният Мъск заяви в имейл пред Wall Street Journal, че не се шегува и туитовете му не са били проверявани, преди да ги публикува. Нетното му богатство падна с около 2 млрд. долара до 37 млрд. долара.

Туитовете се случват дни след негов необичайно остър изблик по време на конферентния разговор с анализатори за тримесечните данни на  Tesla за първото тримесечие, в който Мъск се впуска да критикува заповедите за ограничаване на движението, насочени към сдържането на коронавируса. Той каза на анализаторите, че се тревожи, че няма да му бъде разрешено да отвори завода за сглобяване на автомобили на компанията във Фремонт, Калифорния, и сравни мерките с насилствен затвор, наричайки ги дори „фашистки“.

„Мъск е разочарован и той има модел, когато е под натиск да се обърне към Twitter“, заяви по телефона Джийн Мюнстер, управляващ партньор в Loup Ventures. „Това е неговата форма на терапия. Но той също има програма, която е – да отвори фабриката във Фремънт“.

През декември Мъск се пошегува, че акциите на Tesla са "толкова скъпи", когато се покачиха над  420 долара. Това е цената, на която той каза, че Tesla ще стане частна през 2018 г., а американската комисия по ценни книжа и борси заяви, че е избрал числото, за да  си направи шега, свързана с марихуаната, с която да впечатли приятелката си.

Мъск и Tesla платиха по 20 млн. долара, за да уредят извънсъдебно дело за измами с ценни книжа, което SEC заведе през септември 2018 г. за туитовете на изпълнителния директор, твърдейки, че той разполага с финансирането, за да направи Tesla частна компания. Но спорът продължи и миналата година, след като Мъск публикува, че компанията ще направи около 500 000 автомобила през 2019 г. без предварително одобрение от адвокат на Tesla.

Двете страни изменят по-ранното си споразумение, което има за цел да постави ограничения в публикуването на Мъск в Twitter, като добави конкретни теми, за които Мъск не трябва да публикува без предварително одобрение. Темите включват финансовото състояние на компанията, потенциалните сливания или придобивания, производствените и продажбените данни, новите или предложените бизнес направления, прогнози, които не са били публикувани по-рано, както и покупката или продажбата на Мъск на ценни книжа на Tesla.

Мъск каза през май 2017 г., когато Tesla имаше приблизително 50 млрд. долара пазарна капитализация, че оценката е по-висока, отколкото компанията заслужава.

„Можем само да гадаем за мотивите, които стоят зад неговата последователност от туитове", казва Бен Кало, анализатор от Robert W. Baird, в бележка към клиентите. Той има ценова цел за акциите на Tesla за 700 долара, но предупреждава, че може да има „значителна несигурност през следващите 2-3 тримесечия“ по отношение на усилията на компанията да рестартира производството и да запази продажбите в условията на рецесия.

На въпроса му дали продава имотите си, защото има нужда от пари или протестира, Мъск отговори, че отговорът е нито един от тях. Той дълго се стреми да достигне Марс със своята ракетна компания - Space Exploration Technologies Corp. и се посвещава на тези усилия и на Земята, пише той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

12
rate up comment 7 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Моля те, гледай това клипче и послеми кажи какво мислиш - https://***.youtube.com/watch?time_continue=1&v=o2_SZ4tfLns&feature=emb_logo Също така горе долу същата година мисля, Apple почнаха да произвеждат техниката с чип, който защитава продуктите им от ремонти в неоторизирани сервизи. Разбирай, целта не е само да ти вземат парите за нещо, което не струва толкова, а след това като има "случаен" проблем да ти ги вземат още веднъж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
По принцип ми е досадно да обяснявам на apply фенчета реалността, но ще ти дам малко повод за размисъл, защото виждам, че си бос.Защо Джобс не е визионер? Защото всички "иновативни" решения на Apple са нищо повече от стъпки в посока монополизация - от харудер до софтуер.Понеже се съмянвам във възможностите да разбираш, ще те попитам дали следната ситуация е нормална.Човек си взема нов mac. Има проблем с display-а. Отива в сервиз на Apple и му казват след 30 мин диагоностика, че ремонтът струва X$ и по-добре да си взема за X+500$ новият. Човекът отива в сервиз, оправят му машината без пари (защото повредата е малка). Историята в този сервиз с такъв човек се повтаря по 20 пъти на ден. Apple съдят сервизът.Ако според теб има нещо нередно в историята, потърси в net-a и YouTube за right-to-repair законът и защо Apple водят коалицията против. Има и много примери, за това как се оправят техни продукти въпреки, че Apple отказват да предоставят manuals и дори са токова смешни, че използват "apple" болчета, за които не се продаваха отверки.Не знам колко заблуден трябва да си да харесваш такава компания? Но това е само пример. Проблемите са много повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Джобс беше "визионер" само в очите на потребителите на епъл, за останалите бе пример, че колкото и пари да имаш, не пречи да си ***. Бе толкова самовлюбен, че дори не признаваше дъщеря си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 3 години
до пишещияглупости,джобс умре 2011, няма как 2013 да цитирам : Джобс в усилието да премахне акционери, изля над 100 млрд. долара за обратно изкупуване на акции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 8
Ironhorse
преди 3 години
Мамин златен ... да започнем от там .. вземи тълковния речник и ппочети кащво ознамава думата визионер.После погледни себе си ... ми няма да се видиш, щото не си визионер, а дребна мушица, никому неизвестна, но за сметка на това досадна.Муха ... вестник ... спокойствие ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
Ironhorse
преди 3 години
До блъскащите минуси ... вижте през 2013 за колко милиарда Епъл са изкупили собствени акции .. 100 млрд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
Oбичам България
преди 3 години
Само един човек, който няма идея от технилогии може да каже, че Джобс е визионер. Джобс не може да бъде употребяван в едно изречение с хора като Мъск, както и Гейтс, не може да бъде слаган в изречение с Торвалдс.Кой е Джобс, един медиен балон, който за разлика от Гейтс, дори не дати парите си. Иначе и двамата са иновативни в това да смазват конкуренция с нечестни приломи с цел печалба.Ето го твоя Джобс сравнен с един иноватор (https://images.app.goo.gl/AEaxjJvnaupFBpJdA). Може би ако не беше починал и си беше дарил 50% от парите като Гейтс, щеше да изкупи част от греховете си, но не успя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
Ironhorse
преди 3 години
И само за край ... видя се, че без Джобс Епъл за малко да фалира, същото е и с Тесла.Няма Мъск, няма Тесла ... и всички го знаят, от работници и инженери, до клиенти, СЕК и акционери.Отстранят ли го, такъв борсов спад ще има, че черните четвъртък, понеделник и вторник от октомви 1929 и този от 13.03.2020 ще им се сторят като корекция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
Ironhorse
преди 3 години
Джобс в усилието да премахне акционери, изля над 100 млрд. долара за обратно изкупуване на акции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
Ironhorse
преди 3 години
Ило Мъск е визионер, както беше Стив Джобс.И двамата неистово мразят акционерите, но не могат по друг начин да финансират изобретенията си.За мен въобще не са случайни туитовете ... така предпазва акциите на Тесла от балонизиране и последващ борсов крах. Високата цена привлича спекулантите, които се интересуват от колебанията в цената, а не от дивидента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още