IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи случай на починал лекар от коронавирус у нас, щабът спира брифингите

47 нови случая са регистрирани през последното денонощие, а на картата се появява нова област - Разград, с един заболял

08:19 | 02.05.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: GettyImages.com</em></p>

Снимка: GettyImages.com

Първи починал лекар от коронавирус е регистриран у нас. Става дума за 43-годишна лекарка от инфекциозното отделение на МБАЛ Сливен с много бързо развитие на клиничната картина. Още двама души са починали през последното денонощие - мъже на 64 и 65 години в Смолян и Сливен с придружаващи заболявания. 

С решение на премиера Бойко Борисов от днес Националният оперативен щаб спира да дава информация за разпространението на коронавируса у нас в обичайния формат на сутрешните брифинги. Днес тя беше съобщена от секретаря на щаба доц. Димо Димов. Причината са критики, че брифингите нанасят повече вреда, отколкото да носят полза и убеждението, че българското общество е достатъчно добре информирано за всички особености относно коронавируса. 

Новите потвърдени случаи на заболяването са 47, което е увеличение с 3%. Общият им брой става 1588, от които активните сбучаи са 1232. На картата на разпространението на вируса у нас се появява нова област - Разград, с първи регистриран случай на заболяването.

В София са регистрирани шест нови случая, във Видин са 22, петима в Благоевград, трима в Плевен, по двама в Кюстендил и Перник и по един в Пловдив, Пазарджик, Враца, Разград, Смолян, Сливен и Ямбол. През последното денонощие са регистрирани и пет нови случая на коронавирус при деца, които са на възраст между 2 и 16 години. Четири нови случая има и сред медицинския персонал - в Пирогов и в отделението по хемодиализа в болницата в Плевен. 

Още 11 души са излекувани от заболяването, с което общият им брой става 287, или 18 на сто от заболелите. 

317 души с коронавирус са настанени за болнично лечение, от които 43 се намират в интензивно отделение. 

През последното денонощие са изследвани 1126 проби, с което общият брой на изследваните лица става 47 636, или 6805 души на 1 млн. души население, съобщи доц. Димов. 

Той съобщи, че към момента международната научна общност разглежда три сценария за развитието на коронавирусната пандемия. Първият е серия от повтарящи се малки вълни, които ще се проявяват и през лятото последователно през период до две години и очаквана тенденция за намаляване през 2021 г. Вторият е за по-голяма вълна през есента и зимата на тази година и последващи една или повече по-малки вълни догодина. Третият е за бавно изгаряне на причинителя на болестта без ясно изразен вълнов модел. Независимо кой от сценариите ще се реализира, очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавирусната инфекция, каза доц. Димов. 

Той допълни, че моделът в света, който ще се прилага и в България, е за постепенно ограничаване на противоепидемичните мероприятия, като ще се анализира дали тези мерки дават ефект, за да се реши дали да се пристъпи към ново либерализиране на мерките или връщане на част от тях. 

Припомняме, че вчера със заповед на министъра на здравеопазването отпадна задължението за носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места. Предстои и отварянето на паркове и планини извън населените места, без да се използва градски транспорт и лифтове и без посещения на хижи и туристически обекти.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че Витоша ще бъде отворена за посещения от 3 май, но автобусните линии до планината остават затворени, за да се избегне струпването на много хора. В неделя ще бъдат премахнати и лентите в големите паркове в столицата, но гражданите трябва да продължат да спазват еднопосочното движение и правилата за разходка в парковете. 

Те бяха определени на 26 април, когато започна разхлабването на мерките срещу COVID-19 у нас, и предвиждат в градските паркове и градини да се допускат само семейства с деца до 12 години в интервала от 9:30 до 18:30 ч. всеки ден, а собствениците на кучета и индивидуално спортуващите имат право да посещават парковете сутрин до 9:30 ч. и вечер след 18:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Eon
преди 3 години
Щом при вирусна пандемия брифингите се правят от Щаба, това означава ли, че при война брифингите ще се правят от лекари/вирусолози?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
И колко от медиците са излекувани.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
penman
преди 3 години
Каврък, не се опитвай да разсъждаваш и правиш оценки, защото нямаш потенциал за това. По-добре се стегни и вземи да поработиш, защото с висене в нета пари няма да изкараш и ще си бъдеш беден пролетариат, за когото все другите са му виновни, а не собствения мързел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 години
Щаба се провали,Мутафчийски се усети,че ще е влажната кърпичка на премиера,с която ще се избърше за провала на правителството в тази изкуствена криза.Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
И ти се пази, да не ти повехнат листата! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
ами правилно , на хората от щабът им омръзна едно и също всеки ден да обясняват , и всеки ден да получават кой от кой по-покъртителни въпроси ... кой разбрал какво да прави и как да се пази разбрал . който не разбрал да се оправя както си знае - там с белина и/или с кварцови лампи подкожно както обясняват водещите лечители на света ... :))) ... ваксина в близките 2 години няма да има , протокол за успешно лечение евентуално ще има след 5-6 месеца . легла за лечение на висшите държавни длъности ще има , за другите както дойде ... оправяйте се ... :))) ... подкрепям решението ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още