IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата пилотирана мисия на SpaceX излита към МКС на 27 май

Мисията на компанията на Илон Мъск ще продължи един месец вместо планираната първоначално една седмица

12:41 | 02.05.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Двама астронавти на НАСА, които трябва да влязат в новото „космическо такси“ на компанията SpaceX, ще се отправят на мисия, която трябва да продължи повече от един месец вместо една седмица. Целта е да помогнат на екипажа на борда на Международната космическа станция (МКС) с операции, които сега са невъзможни поради недостиг на хора в орбита, съобщи американската космическа агенция, цитирана от Ройтерс.

Те трябва да излетят от космическия център „Кенеди“ на 27 май и да се скачат с МКС на следващия ден. Мисията, която ще е първата пилотирана мисия за SpaceX, е много важен тест за компанията, преди НАСА да сертифицира  капсулата й Crew Dragon за редовни оперативни полети.

Ветераните Боб Бенкен и Дъг Хърли ще бъдат първите астронавти, които ще стартират по посока МКС от американска земя след края на програмата с космическите совалки през 2011 г.

Удължаването на мисията ще позволи на Хърли и Бенкен да помогнат за смяната на външни батерии на станцията, изискваща космическа разходка, която настоящият американски обитател на МКС Крис Касиди не може да осъществи сам.

Двамата астронавти приемат удължаването на мисията, като Хърли заяви, че тя може да трае от един до четири месеца.

„Мисля, че избираме добър момент за мисията през лятото, да се надяваме началната дата да е 27 май, така че синът ми ще може да я проследи малко по-внимателно, отколкото ако беше на училище“, пошегува се Бенкен.

SpaceX и Boeing получиха 7 млрд. долара, за да създадат отделни системи за транспортиране на екипаж въз основа на Програмата за пътнически екипаж на НАСА, която цели използването на частния сектор за мисии до МКС и ограничаване на зависимостта от руски космически кораби „Союз“.

„В момента подкрепяме станцията с абсолютния минимум“, каза ръководителят на НАСА Джим Брайдънстайн. „Без присъствието на Бенкен и Хърли вероятно щяхме да отложим подобна операция, докато са налични допълнителни членове на екипажа на НАСА“, допълни той.

Програмният директор за МКС в НАСА Кърк Шъриман каза, че агенцията определя продължителността на мисията на Хърли и Бенкен според това колко бързо SpaceX може да завърши подготовката за следващ пилотиран полет.

Забавяния в разработването на космически модули както при SpaceX, така и при Boeing станаха причина НАСА да продължи да разчита на Русия, като космическата агенция беше принудена да купи допълнителни места на борда на космическите кораби „Съюз“, за да транспортира повече астронавти в Космоса.

Пилотираният кораб Dragon ще поеме щафетата на единствените четири американски проекта, доставили някога астронавти до МКС - "Меркюри", "Джемини", "Аполо" и совалките.

Брайдънстайн призова американците да не се стичат на площадката за изстрелване на 27 май заради пандемията от коронавирус. Астронавтите ще бъдат поставени под карантина в Хюстън, щата Тексас, след което ще се отправят във Флорида със самолет на НАСА.

Боб Бенкен и Дъг Хърли се подготвят от години за тази мисия, кръстена "Демо-2". Това е голям успех за компанията SpaceX на Илон Мъск, която успя да снабди 19 пъти МКС с провизии и оборудване посредством товарната версия на кораба Dragon от 2012 година насам. За целта компанията използва своята ракета-носител за многократна употреба Falcon-9.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
стискай бузи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
dikens15
преди 3 години
За какво би трябвало да се опомнят рамките, гросе специалистен??? Не че е по темата под статия за Илон Мъск да словоблудстваш и пак да буташ рамките, но моля осветлете ни с вашият уникален начин на мислене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
dikens15
преди 3 години
Толкова си далеч и от тази тема и си толкова неадекватен, че се чудя какво въобще правиш тук. Въпреки, че избягвам личните коментари и нападки( щото просто не ми дреме за такива кат тебе) в твоя случай е просто необходимо да ти се каже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Pyramid
преди 3 години
Стискам палци на момците. Дано рашките се опомнят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Мъка, мъкаааа...скоро на Байконур и на новия космодром само ще водят да изпикават кучета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още