IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford ще обезщети с до 20 хил. долара собственици на Focus и Fiesta

Американският гигант постигна извънсъдебно споразумение по колективен иск от хиляди собственици в САЩ заради пробрем с PowerShift трансмисията

19:57 | 02.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Wolfram Schroll/Bloomberg</em></p>

Снимка: Wolfram Schroll/Bloomberg

Собствениците на Ford Focus и Ford Fiesta с автоматични скорости, произведени между 2011 и 2016 година, могат да получат до 20 000 долара обезщетение от компанията заради нашумелия проблем с PowerShift трансмисията, съобщава Jalopnik. Американският гигант най-после постигна извънсъдебно споразумение по колективния иск от хиляди собственици в САЩ, заведен през 2012 година.

PowerShift e автоматик с двоен съединител, разработен от Ford в джойнт-венчър с бившата Getrag, която сега е част от канадската Magna. Системите с двоен съединител, както подказва името, ползват по два съединителя - един за четните и един за нечетните предавки. Когато едната предавка се отцепва, другата вече е зацепена, което прави смените по-бързи и ефективни, и пести гориво.

Автоматици с двойни съединители се ползват от почти всички производители. Разликата между системата на Ford и тези на Volkswagen, Volvo, BMW и пр. е, че американската компания ползва сухи съединители. При мокрите съединители фрикционните дискове се "къпят" в хидравлична течност, което прави работата им по-гладка и улеснява охлаждането. Сухите са по-ефективни, защото триенето е по-добро, и по-евтини за производство. Но в случая с Ford се оказват и значително по-чупливи. Освен това мокрите по-добре понасят високия въртящ момент на съвременните турбодизелови и турбобензинови мотори.

От европейския дебют на този автоматик, с код DPS6, компанията е издала над 20 технически бюлетина за проблеми с него. Ford направи една ревизия на системата през 2012, и после втора през 2016, след която се смята, че проблемите са отстранени.

Повечето произведени от Ford Europe коли ползват системи с мокър съединител и не са засегнати. Проблемните кутии са монтирани в около 2 милиона автомобила, най-вече за северноамериканския, австралийския и някои азиатски пазари. Сух Powershift има и в сглобяваното в Индия първо поколение на EcoSрort, което се продаваше и в ЕС, включително в България.

Скандалът се изостри преди година, когато разследване на Detroit Free Press показа, че във Ford са знаели за проблема, още преди да пуснат трансмисията в производство. Инженери от компанията признаха, че опитите им да привлекат внимание към дефектите са били заглушавани "отгоре", "по политически причини". В Америка припомниха за скандала с модела Pinto от 70-те години, който избухваше в пламъци дори при умерено лек удар отзад. Тогава се оказа, че инженерите предупредили предварително за проблема, но счетоводителите пресметнали, че цената за коригирането му преди производство, 121 милиона долара, ще е доста по-висока от потенциалните съдебни обезщетения за жертвите, оценявани на 50 милиона.

Продължението на материала четете на Automedia.bg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още