IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Работим за нова безвъзмездна помощ за малки и средни фирми

Ще се подпомагат фирмите, които имат потенциал, това ще е справедливо, защото се прави с парите на данъкоплатците, твърди вицепремиерът

20:26 | 02.05.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вицепремиерът Томислав Дончев<em>. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Вицепремиерът Томислав Дончев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правителството подготвя поредна мярка за подкрепа на икономиката на фона на спадащи приходи в бюджета и увеличаваща се безработица вследствие на мерките за ограничаване на коронавируса. 

„В момента се работи по още една мярка за около 170 млн. лв. – отново за безвъзмездно финансиране. Тя ще е фокусирана върху средните предприятия. Но там трябва да бъдем много по-целенасочени, защото няма как да си позволим да дадем на всички. Ще се подпомагат фирмите, които имат потенциал. Не е справедливо да се подкрепят такива без потенциал, защото това се прави с парите на данъкоплатците”, каза в интервю за Нова Телевизия вицепремиерът Томислав Дончев. Държавата вече отдели 173 млн. лв. за помощ за малки и средни предприятия. От нея според вицепремиера ще се възползват 15 000 – 20 000 компании. Всяка от тях ще получи между 3000 и 10 000 лв. 

От следващата седмица ще стартира мярката, насочена към малкия и средния бизнес- финансовата подкрепа от 3 до 10 хиляди лева, припомни още Дончев. 

Голяма част от мерките, които държавата взема за преодоляване на кризата, са безвъзмездни. Всъщност те са на по-голяма стойност от онези, за които ще се връщат пари, поясни още вицепремиерът. По думите му само за мярката 60/40 разходът ще бъде около 1,5 млрд. лв. При нужда тя може да бъде „усъвършенствана или удължена”, добави той.  

Припомняме, че по-рано през април правителството мобилизира около 4,5 млрд. лева за подпомагане на малкия и средния бизнес, самонаетите лица и тези, които заради кризата са в неплатен отпуск и няма да могат да полагат труд.

Финансовите инструменти с публичен ресурс за периода на кризата, породена от коронавируса бяха представени от министъра на финансите Владислав Горанов, който също така направи и презентация на програмите на ББР и на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“, известен като Фонд на фондовете.

Първият инструмент е през ББР и касае отпускане на безлихвени кредити за защита на хората, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията, тя е за физически лица, наети на трудов договор в неплатен отпуск и за самоосигуряващите се, като бюджетът е 200 млн. лв. за кредити до 4 500 лв., досега 12 търговски банки са заявили интерес за участват. 

Вторият инструмент също се управлява от ББР и е за осигуряване на необезпечени кредити до 300 000 лв., предоставяни от търговските банки , обемът на програмата е 2 млрд. лв., достъпен е до всички сектори на бизнеса.

Третият инструмент е на Фонда на фондовете за отпускане на кредити с максимален размер до 3,6 млн. лв., с разрешение за рефинансиране на задължения, възникнали преди повече от 60 дни, мярката се администрира отново през търговските банки и е за подпомагане на малки и средни предприятия. През Фонда на фондове има инструмент за микрокредити до 50 000 лв. за предприемачи и самонаети лица с кратка бизнес история. Има и инструмент за капиталови инвестиции, отново чрез Фонда на фондовете, като инвестицията е средно около 800 000 лв., а подкрепата е предназначена за компании с потенциал да подпомогнат възстановяване на икономиката след кризата, особено в сферата на иновациите и дигитализацията.

Министърът представи и Фондовете за градско развитие, като отбеляза, че не са нов инструмент, но в периода на кризата са атрактивни, защото могат да се финансират дейности, които обичайно не са банкируеми, бенефициенти биха могли да бъдат общините, публично-частните партньорства и предприятия, засегнати от кризата от секторите – туризъм, транспорт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 3 години
КИРО БРЕЙКА: "Директно включване на Киро от болницата"ЖЕСТОКАТА ИСТИНА ЗА ЕДНИ НЕГОДНИЦИ, КОИТО СЪСИПАХА ДЪРЖАВАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 3 години
За хората няма безвъзмездна помощ, за "фирмените" хора има!Става ясно че за правителството това да имаш фирма е особено важно.Чудя се когато хората свършват - едни избягали, други загинали, тези фирми когато ще обслужват.Очевидно е че в България хората не са важни, а фирмите.България на фирмите е новият слоган
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
тоест с парите които изкарааш от това дето работите ще ги дарите на бизнеса ?или ще даваш нашите данъци ? защото тогава е по правилно да кажеш:Работите за да дадем парите ви за помощ на шефа ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още