IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на заразените с коронавирус у нас нараства с 23 за последното денонощие

Националният оперативен щаб ще продължи да функционира, подчерта премиерът Бойко Борисов

08:08 | 03.05.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

За последното денонощие в страната са регистрирани 23 нови случаи на заразени с коронавирус у нас, съобщи доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб по време на редовния сутрешен брифинг, който от днес е в нов формат.

По този начин общият брой на заразените в страната достига 1611 случая. През последните 24 часа са загинали трима души. Общият брой на загиналите вследствие на инфекцията става 72. 

От новозаразените 10 души са хоспитализирани, като 9 са активните области в страната.

Регистрираните по градове нови случаи са: в София – 6 (ВМА -1, „Пирогов“ – 2-ма и 3-ма амбулаторни), Видин – 8, Сливен – 3, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Стара Загора, Ямбол – по 1 нов случай.

Направени са 982 за последните 24 часа, с което става общо 48 618 изследвани или 6945 на един милион от населението на страната, посочват от Щаба.

Има нов случай на лекар, починал от COVID-19 снощи в спешното отделение на Александровска болница, съобщи доц. Димов.

„Колегата работи в центъра за спешна медицинска помощ. Бил е констатиран с коронавирусна инфекция, след което е изписан с отрицателни резултати и към момента на приемането в изключително състояние е настъпил летален изход“, каза той.

След оповестяването на данните премиерът Бойко Борисов подчерта, че Националният оперативен щаб ще продължи да функционира.

Броят на заразените с коронавирус в света се е увеличил с близо 92 000 за денонощие, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО). Според тях най-много регистрирани с Covid-19 има в Съединените щати, следвани от Испания, Италия, Великобритания, Германия, Франция, Русия, Турция, Иран и Китай.

От понеделник в Италия вече ще бъдат разрешени разходките в парковете и посещенията при роднини. Възобновява се работата и на магазините, но остава задължението за носене на предпазни маски и спазване на социална дистанция. Новите случаи на заразени и починали намаляват, въпреки, че  вчера страната прибави в черната хроника и 282 смъртни случая от последните месеци на хора, които не са били хоспитализирани.

Най-силно засегнати от пандемията остават Съединените щати, където общият брой на потвърдените случаи надвишава 1 милион и 100 хиляди. Това сочат данните на университета „Джонс Хопкинс“, според които починалите от Covid-19 са над 66 хиляди, от които 299 са смъртните случаи, регистрирани за последното денонощие в щат Ню Йорк.

А в Испания от вчера отпаднаха някои ограничения за излизане, но носенето на предпазни маски в обществения транспорт ще е задължително. От 4 май в страната започват работа ресторанти и кафенетата, които приготвят храна за вкъщи.

Франция пък удължи до 24 юли извънредното положение в здравеопазването. В предложението на правителството, което предстои да бъде обсъдено идната седмица се казва, че отмяна на мярката за здравната система ще бъде преждевременна и поражда риск от засилване на разпространението на коронавируса.

Увеличават се шансовете и Словакия да разреши на повече магазини да отворят врати следващата седмица, заяви премиерът Игор Матович, докато броят на нови случаи на коронавируса в страната се запазва нисък, предаде Ройтерс. Страната с население 5,5 милиона души регистрира 1407 случая на вируса, а броят на новите инфекции през изминалата седмица бе под 10 души дневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"Националният оперативен щаб ще продължи да функционира, подчерта премиерът Бойко Борисов"България оцелява въпреки вас !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Администраторите разполагат с много точни данни коя статия колко прегледа има. Правилото е най-четените теми да се поставят в топ новините. Също е доста вероятно информацията в сайта да се показва персонализирано - според събраните данни за предпочитанията на всеки потребител. В такъв случай, ако често си отварял или коментирал подобни материали, за в бъдеще ще ти се показват повече и на по-висока позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още