IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КПП-тата ще отпаднат след Гергьовден

Правителството предвижда отваряне на заведенията на открито при спазване на мерки за безопасност

11:44 | 03.05.20 г. 24
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Част от мерките срещу разпространението на коронавируса в България ще бъдат разхлабени, заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънреден брифинг на правителството и Националния оперативен щаб в сградата на Министерски съвет. 

Борисов подчерта и нуждата от допълнителни финансови средства, които Европейския съюз се опитва да събере. Той изтъкна и важната роля, която КПП-тата са изиграли в страната. Премиерът заяви, че вероятно те ще бъдат премахнати около Гергьовден (6 май).

„Абсолютно единомислие на щаба има и по отношение КПП-тата. Категорично като един считаме, че те изиграха важна роля. Имаме определени места, където заграждаме улица, град, махала и по този начин ще продължим. Считам, че следобед на Гергьовден можем да махнем пропускателните пунктове”, заяви премиерът. 

За в бъдеще ще се разчита на изолиране на определени райони, допълни премиерът.

Той добави, че изпитите за издаване на свидетелства за правоуправления – теория, практика, авиация, сухоземен, морски транспорт, ше бъдат разрешение от утре (4 май). Теоретичната подготовка ще трябва да се провежда онлайн.

„Днес министър Ананиев ще изготви заповед – от утре могат да работят“, каза още той.

От понеделник ще се разреши практикуването на инвидуални спортове на открито, но не и провеждането на състезания, поясни Борисов.

"Тенис на корт и тичането в парка може да повиши имунитета на хората. Лично проф. Кантарджиев държи да разрешим отварянето и на плувните басейни като се спазват изискванията за дезинфекция в съблекалните", каза премиерът.

Борисов допълни, че се отварят и терасите на заведенията на открито, но при определени мерки, които ще се уточнят допълнително. Всяко заведение ще отвори след проверка на условията от Регионалните здравни инспекции и агенцията по храните.

Според проф. Венцислав Мутафчийски по отношение на яслите и детските градини все още няма натрупани данни в глобален план как отварянето им може да се отрази върху епидемиологичната обстановка.

„Да, за децата рисковете са минимално, но, както каза германският канцлер Ангела Меркел – това е болест, която се носи от децата, но убива бабите и дядовците“, заяви ръководителят на Националния оперативен щаб.

Премиерът уточни, че първо около седмица здравните власти ще следят дали след разхлабването на мерките заболеваемостта се покачва и едва тогава ще решат дали да отворят яслите и детските градини.

Борисов бе категоричен, че всички са на едно мнение по отношение на учебния процес. Учениците ще се събират само за изпитите след 7 и 12 клас, и то ри спазване на всички мерки за безопасност.

"Още веднъж голяма благодарност към дисциплинираните. Тези хора са герои! Не се притеснявайте, че сте минати. Изразявам голяма признателност към вашата дисциплина и саможертва. С това сте спасили хиляди животи", каза още министър-председателят.

Той съобщи, че има и други мерки, които ще бъдат обсъдени между коалиционните партньори в управлението във вторник.

Борисов бе категоричен, че ако разхлабването на мерките доведе до повишаване на заболеваемостта, то режимът веднага ще бъде затегнат отново.

Според Ангел Кунчев от последните 2-3 полета от Нидерландия са били установени хора, които са с положителни проби на COVID-19.

„Някои от тях са го знаели преди да се качат на самолета. Всички хора са издирени и изследванията продължават", обясни доц. Кунчев.

Проф. д-р Венцислав Мутафчийски е един от най-големите коремни хирурзи в страната, заяви от своя страна проф. Тодор Кантарджиев. По неговите думи той е специализирал военна хирургия и има втора магистърска степен по здравен мениджмънт. „Много други хора нямаше да се справят на негово място. Има опит в Афганистан и Ирак. С него работи цял колектив във ВМА относно пандемията“.

Кантарджиев подчерта, че се правят обстойни анализи за епидемиологичната обстановка в страната.

В много отношения мерките в България се дават за пример в международен план, изтъкна още Кантарджиев.

Той обърна внимание и на доц. Ангел Кунчев, за когото каза, че това е „човекът, който дава съвети относно здравната политика“ при възникнали инфекциозни епидемии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 4
mariata
преди 3 години
Другарю, те са много напред в развитието, опасявам се че ще ги стигнем и задминем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
mariata
преди 3 години
Само че се вижда, че лека полека, поради липса на ресурс да приложим китайския модел, преминаваме към шведския. Досега беше между два стола, та на земята. Няма как да има вечна карантина. Държавните служители в администрацията нищо не страдат, но ние които им изкарваме парите страдаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Във ФБ ли чете, че Швеция била много добре??А да прочете, че Швеция има 270 умрели / 1 милион население, а България има 11 на милион? Или чукча писател, не читател?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Първо, за Китай не знам, но в Швеция все още е твърде рано да се каже, че бурята ги е отминала, а и не е ясно на каква цена. Второ, в Швеция също се прилага социална изолация, с разликата, че спазването й е доброволно, което у нас очевидно не е приложимо. Трето, "шведската стратегия" досега е дала някакъв резултат единствено в Швеция, а във всички останали държави като например САЩ и Великобритания се е издънила жестоко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 3
mariata
преди 3 години
Другарю ватников, нито нашите, нито американскити, нито италианските, нито германските мерки са били различни от тези на щрауса. Само 2 страни се държат адекватно: Китай - яростна атака на вируса - супер контрол и ликвидация и Швеция - ако не можеш да направиш 100% карантина, оставяш го да мине и отмине като буря, след която отново изгрява слънце. А другите сме с половинчати мерки - стара лодка със сто дупки - 99 запушени, но през една минава вода и пак се давим.Браво, че им дойде акъла да разхлабят мерките, особено за парковете и кпп си беше г л у п о с т
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
baba_meca
преди 3 години
Тикво, съой си вкъщи, бе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 6
Minka
преди 3 години
Aлооо. ватенката, единственият извод е, че НОЩ и БайХ действаха по този начин, защото бяха наясно колко ние издънена здравната система. Държавата по време на царуването на Винету и сие, тотално избяга от социалните си функции (напр. здравеопазване и образование) и мислеше само за сектори, които са неразривно свързани с общоприетите практики на усвояване, прибиране и т.н И понеже нищо друго не им оставаше решиха да въведат забранителните режими. За разлика от нас, страните като Швеция и Германия имаха друг подход, тъй като при тях здравните им системи не са недоразвити, недофинансирани и без кадри. България е на този хал под вещото ръководство на гуруто на медицината и държавното управление БХ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
КПП-тата наистина бяха голяма глупост, просто междуградския транспорт трябваше да се спре и това да става само с кола/колело/мотор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Нека да видим с какво нашите мерки бяха по-различни от здравна гледна точка с големите и развитите държави? Хайде, отговаряй! Или просто си същия тип, описан в коментар номер 2?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 3 години
А,добър ден .То се знаеше.Учебниците по вирусология не се изменят,както политиката на Бочко.Те са писани на базата на историята от както съществуват пандемии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още