IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФНИБ, Софарма имоти и Булленд вземат мерки за облекчаване на наемателите си

Ще има толеранс към наематели без дейност, някои договори вече са редуцирани, дружествата очакват спад на приходите

08:47 | 04.05.20 г.
<p>
	Снимка: brefbg.com</p>

Снимка: brefbg.com

Все още не се знаят пълните ефекти от обявеното извънредно положение на 13 март. Някои АДСИЦ с имоти в София вече обявиха отчетите си за първото тримесечие на 2020 г., други се възползваха от възможността за отлагане. Отчетът за първото тримесечие обаче не е меродавен, защото в него има само 19 дни в извънредно положение.

От докладите на фирмите обаче става ясно, че те очакват спад на приходите и ще вземат мерки за подпомагане на наемателите.

„Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ

Фондът отдава под наем два от магазините на Мосю Бриколаж - в гр. София на бул. Цариградско шосе и в гр. Варна. „В краят на отчетния период (март - бел. авт.) започнаха разговори с наемателя за мерки за справяне с настъпилото през март извънредно положение в страната и настъпилите затруднения в неговата дейност. Резултатите от мерките в помощ на наемателя ще имат отражение върху приходите на Фонда през второто тримесечие“, казва се в отчета.

Друг проект на фонда е Офис сграда 1 в Бизнес парк София. Там е загубен наемател и са започнали разговори с другите наематели. „В края на периода изтече договорът за наем на Булпрос Консултинг, с което от април заетостта на имота спада на 91,3%. След края на отчетния период Дружеството стартира разговори с някои от наемателите във връзка с наложената извънредна обстановка в страната. Временните мерки ще се отразят в резултата на Дружеството през второто тримесечие на годината“, допълва се в документа

Друг работещ проект на ФНИБ АДСИЦ е Офис сграда Камбаните в София. „След края на отчетния период Дружеството започна разговори с наемателите от сградата за необходимите мерки за преодоляването на обявеното извънредно положение в страната. Временните облекчения за наемателите ще имат отражение върху дейността на Дружеството през второто тримесечие на годината“, посочва се в отчета.

Друг проект на ФНИБ е офис сграда в София Тех Парк в София, която в момента е в строеж. Компанията има парични средства от 21,6 млн. лв. към 31 март 2020 г., които ще покрият част от строителството, но няма да са достатъчно и в бъдеще ще трябва да тегли кредит.

Новината тук е, че строителството не е замразено. За този проект в отчета пише: „Очакваната стойност на строителството на новата сграда е около 36 млн.евро. Финансирането на новия проект първоначално ще бъде реализирано с наличните от увеличението на капитала средства и на по-късен етап - със заемни средства. През периода продължава работата по маркетинговата кампания на проекта. След подписания договор за наем през 2019 г. към края на март 2020 г. дружеството има само един подписан договор за наем на офис площи с „РОБЕРТ БОШ” ЕООД. Договорът е за срок от 6 г., а общата отдадена площ е 2 749.41 кв.м. С отдадените помещения запълняемостта на сградата става 8.5% от отдаваемите площи. Предвид усложнената обстановка с разпространението на COVID-19 и въведеното извънредно положение в страната от 13 март 2020 г. Дружеството очаква да се увеличи строителния риск за проекта, който в бъдеще може да окаже влияние върху сроковете за изграждане на сградата и върху общата сума за реализирането на проекта. Въпреки утежнените условия Фондът ще положи максимални усилия за минимизиране влиянието на строителния риск върху проекта.“

Дружеството отчита ръст на нетната печалба със 7,5% на годишна база до 1,2 млн. лв. през първото тримесечие. Приходите се увеличават с 6% на годишна база до 1,93 млн. лв. за януари-март 2020 г.

Последна актуализация: 16:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още