IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводската активност в Азия се забавя до нивата от глобалната финансова криза

Броят на обявите за работа в Австралия спада с рекордните 53,1% през април – понижение, което е близо пет пъти по-голямо от предишния рекорд от 11,3% от 2009 г.

10:40 | 04.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Заводската активност в Азия беше опустошена през април, показват проучванията на бизнеса в понеделник (4 май), а прогнозите бяха помрачени допълнително, тъй като наложените от различните правителства ограничения относно движението действат като спирачка за глобалното производство и свиха значително търсенето, пише Ройтерс.

Показателите за мениджърите по поръчките (PMI) на страните от региона отчетоха още по-дълбок спад спрямо март, като някои понижения достигнаха рекордни ниски нива, а други – равнища, които не са виждани от глобалната финансова криза през 2008-2009 г.

Подобна отрицателна тенденция се забелязва и в най-големите европейски икономики, където официалните статистически данни се очаква да бъдат публикувани по-късно тази седмица на фон на тежките условия, в които индустрията се опитва да оцелее.

Индексът PMI за промишлеността в Южна Корея, четвъртата по големина икономика в Азия и глобален производствен център, се понижи до 41,6 пункта през април, което е най-ниското ниво на показателя от януари 2009 г. Японският PMI за промишлеността, чиито данни бяха публикувани миналата седмица, също отчете спад до 11-годишно дъно

„Лошата новина е, че ударът за индустрията на много места едва ли е преминал през най-лошото“, пише в бележка Алекс Холмс, икономист от Capital Economics. „Глобалното търсене спадна и ние не смятаме, че все още е достигнало дъното. Последните публикувани данни за САЩ и Западна Европа сочат безпрецедентен спад в търсенето. И въпреки че китайската икономика започна да се възстановява, търсенето там остава много слабо“, изтъква Холмс.

Миналата седмица индексът PMI в Китай показа, че активността на фабриките продължава да расте през април, макар и по-бавно спрямо март, докато показателят за частния сектор Caixin PMI сигнализира за задълбочаване на свиването макар и с доста по-бавни темпове от останалия свят.

Макар да изглежда, че Китай изпреварва останалите страни, излизайки от икономическата парализа по-рано от тях, всяко възстановяване се очаква да бъде постепенно и едва ли ще предизвика незабавно възобновяване на глобалното търсене.

Индексът PMI за промишлеността в Тайван, основен производител на компоненти от висок клас, падна до 42,2 пункта, достигайки най-ниското си ниво от 2009 г. насам, минавайки спрямо март границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването.

Пониженията на двата индекса в Южна Корея и Тайван показат свиване, което по-умерено от наблюдаваното в други икономики в региона - показателите в Малайзия, Индонезия и Виетнам отчитат спад до рекордно ниски нива.

Според Холмс Южна Корея и Тайван се представят по-добре от останалите страни в региона на Югоизточна Азия, благодарение най-вече на ефективните правителствени политики за овладяване на вируса.

Икономическите данни, публикувани миналата седмица, показват, че пандемията е успяла да тласне южнокорейския износ през април до най-резкия спад след 2009 г.

През изминалата седмица южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics Co Ltd заяви, че очаква печалбата му да спадне през текущото тримесечие заради свиването на .приходите от продажбите.

Спадът в производството е особено тревожен за политиците, които се притесняват от социално дестабилизиращите ефекти на мащабната безработица, тъй като компаниите както в промишления, така и в сектора на услугите, намаляват броя на своите работници.

Проучване на частния сектор в Австралия в понеделник показа, че обявите за работа спадат с рекордните 53,1% през април, понижение, което е почти пет пъти по-голямо от предишния рекорд от 11,3% през януари 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още