IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо строгите правила за разстояние могат да фалират заведенията?

Трябва да се предприеме пакет от икономически мерки, препоръча председателят на Асоциация на ресторантьорите Ричард Алибегов

11:16 | 04.05.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Защо строгите правила за разстояние могат да фалират заведенията?

До дни заведенията с летни градини и тераси ще отворят врати, но при много строги правила. Масите трябва да са на 2,5 метра разстояние една от друга, персоналът трябва да носи предпазни маски, а навсякъде трябва да има дезинфектанти.

"С тези мерки бизнесът е още една крачка по-близо към фалита, отколкото към отваряне на заведенията. Към този момент бяхме застопорили разходната част, сега по тази схема от сряда ще трябва да започнем да заплащаме веднага пълния наем на заведението. Колегите в бранша са по-близо до стачни действия. Не знаем защо са 2,5 метра, като в чужбина се говори за метър-метър и половина. Тези 2,5 м убиха желанието на бизнеса да отваря", заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той подчерта, че за ресторантьорския бранш няма предприети никакви икономически мерки.

Алибегов отбеляза, че собствениците на заведения са се надявали, че ще могат да отворят обектите си с намален капацитет, но вътре и отвън, а не в толкова малък обем.

"Приходите се генерират според броя места, които имаш. Сега в разходната част няма да има никаква промяна. Няма да можем да наемем персонала сега, ще ни трябва 20% от него", посочи той.

По-късно днес от Асоциацията на ресторантьорите ще се срещнат с министъра на туризма Николина Ангелкова. На срещата те се надяват да постигнат резултати в намаляване на разстоянието между масите.

"Казаха, че може до четири човека на една маса, но какви са, имат ли родствена връзка или не, излиза от всякаква компетенция. Идеята на заведението е да събираме хората. Ако не можете да излезете с приятели на заведение, не разбирам какъв е смисълът от това нещо. Един метър дистанция е предостатъчен", коментира Ричард Алибегов.

Той още веднъж настоя, че най-важно е да се предприеме пакет от икономически мерки. Отварянето не трябва да значи, че бизнесът е ОК, категоричен е Алибегов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
На един приятел който има малко барче в Германия за това че не работи са му дали като компенсация безвъзмездно общо 9000 евро за двата месеца карантина... .Българио къде си.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
Не думай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Бидонойл
преди 3 години
Това го разбирам, не малко заведения разчитат повече на социалните контакти които създават, отколкото на храната и напитките които сервират. Но те просто ще трябва да си променят бизнес модела. Дори държавата да премахне всички ограничения, клиентите им пак ще са много по-малко, отколкото преди. А съществува и съвсем реалната перспектива кризата да се повтори, потрети и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
mick
преди 3 години
Не може всички само с доставка вкъщи да се издържат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Бидонойл
преди 3 години
Имаме една италианска пицария в квартала, която си работи много добре с доставка на пица за вкъщи. Явно по-големият проблем на ресторантьорите е слабата адаптивност към новите условия за бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още