IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капитализмът не е виновен, той е нашият изход от кризата

Пандемията ни показва, че сме оптимизирали икономиката откъм ефективност, а не откъм устойчивост

08:15 | 08.05.20 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Коронавирусната криза представлява равносметка за капитализма. И не само Джеръми Корбин (лидерът на лейбъристите във Великобритания - бел. прев.) смята така. Множество добродетелни гласове настояват, че спасителните мерки трябва да разделят корпоративните овце и кози, с назидателно наказание за фирми, които са използвали такива порочни практики като офшорна регистрация, обратно изкупуване на акции и дивиденти. Дори Financial Times настоява, че „една от последиците от пандемията трябва да бъде преразглеждането на отношенията между бизнеса и обществото“, пише за FT Робърт Колвил, директор на мозъчния тръст Център за изследване на политики.

Това констатира неправилно не само как попаднахме в тази каша, но и как можем да се измъкнем от нея. Очевидно никой не искаше пандемия. И все пак, ако тя трябваше да се случи, сега може би е най-доброто време в историята. Представете си справяне през последните няколко седмици на блокади без Zoom, Netflix или Amazon. Представете си колко бързо уебсайтът на правителството за отпуските щеше да падне без облачни компютри зад него. Представете си колко по-дълго ще отнеме производството на ваксина без усилията на официалните институции, неправителствените организации и фармацевтичните компании да намалят вероятното време от години на месеци.

Този напредък не беше постигнат във вакуум. Той беше възможен, защото Обединеното кралство е богата и развита икономика на свободния пазар. Такава, в която фирми като Barbour могат да се преоборудват, за да произвеждат хирургически престилки и почистващи препарати за Националната здравна служба, или BrewDog може да прави гел за ръце. В която AstraZeneca може да застане зад Оксфордския университет, за да ускори процеса по създаването на ваксина. Икономика, в която разполагаме с богатството и кредитоспособността, за да поддържаме икономиката, макар и с огромни разходи, през месеците на дълбоко замразяване.

Доброто на тази епидемия е, че досега тежестта пада главно върху държавите, които са в състояние да се справят. Това е в рязък контраст с прогнозите преди кризата. Икономисти като Лари Самърс, които предупреждаваха за риска от пандемия, всеобщо предполагаха, че развиващият се свят ще понесе основната тежест. Проучване на Световната банка от 2013 г., например, предвиждаше, че тежка пандемия „ще донесе масово страдание, като най-силно ще удари бедните и хората в нестабилни държави”.

Причината за подобни прогнози беше проста и обоснована. Както при последиците от изменението на климата, богатството е най-добрата гаранция за устойчивост в дългосрочен план. При възстановяването от тази криза е жизненоважно да си спомним този урок. Причината Риши Сунак (британският финансов министър - бел. прев.) да направи всичко възможно, за да запази частния сектор, е защото той знае, че възстановяването ще се гради именно върху него. Ние не просто ще разчитаме на частния сектор за масово производство на ваксини, тестове и предпазно оборудване, но и за постигането на растеж, разкриването на работни места и предоставянето на данъчни приходи, които ще ни извадят от тази дупка.

След кризата през 2008 г. Великобритания се възползва не само от независимата си парична политика, но и от далеч по-гъвкавия си пазар на труда в сравнение с много от европейските си партньори. Резултатът, съчетан с намалението на данъците върху бизнеса и личните доходи, беше, че между 2010 и 2015 г. създадохме повече работни места, отколкото останалата част от ЕС като цяло.

Тъй като сега милиони повече хора се редят на опашка за помощи, най-ценното нещо, което министрите могат да направят, е да не говорят с кухи фрази за социални договори, а да се фокусират върху пренахването на всяка пречка пред растежа и работните места. Това означава да се отделя по-малко време за установяване кои бизнеси са „добри“ и кои са „лоши“, и повече за подкрепа на всякакъв вид бизнес, така че да се направи Великобритания най-доброто място за стартиране, растеж и управление на компания.

Вярно е, че тази криза има на какво да ни учи. Ние много ясно оптимизирахме икономиката - и в действителност здравната служба - откъм ефективност, а не откъм устойчивост. Големите взаимосвързани вериги за доставки са прекрасни неща, но силно уязвими на изчезването на отделни техни компоненти. Строителните фирми, които се опитаха да продължат да работят, с подходящи дезинфекция и дистанциране, бяха осуетени от затварянето на строителните търговци или доставчиците на компоненти.

Но в същото време правителственото командване и контрол нямат много по-добри резултати: поразително е, че здравните системи, които се справиха най-добре с епидемията, в Германия и Южна Корея, имаха много по-широк спектър от доставки и много по-голяма децентрализация на функции като тестването.

След края на корона бедствието неминуемо ще има сектори, които ще се борят за оцеляване. Осигуряването на възможно най-лесното пренасочване на работниците трябва да бъде ключова цел на политиката. Такава трябва да е и запазването на малкия и семеен бизнес във Великобритания, които създават лъвския дял от работните места и отдавна са пренебрегвани от правителството.

Но урокът от тази криза не е, че свободният пазар трябва да бъде поправен, а, че той все още е най-доброто средство за постигане на просперитет. Нека спрем да се занимаваме с това какъв капитализъм искаме да имаме след кризата, а да сме благодарни, че изобщо го имаме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Да спориш с безмозъчно същество, като Микаелис, е загуба на време и нерви. Австрия била социалистическа държава.... А то, горкото, сигурно си представя, че е президент, докато търка чиниите в дюнерджийницата на Махмуд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Не си заслужаваше времето за четене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
колко народ мизерстват в капиталистически Булгaристан и колко мизерстват в Социалистическа Австрия ?? (въпреки че уволниха от раота 1млн.) и къде копат мизерниците дъното и как си продължават в Социализма ?! .... а ти къде копаеш и лаеш ?! Винаги целенасочено против хората, винаги ЗА експлоатацията, винаги за зелените простотии които ограбват народа, винаги ЗА геноцида на хората и то успешно прилаган то се вижда че сме нето 5 млн. на територията не сме 10 млн. а би треало да сме толко. Не знам у С. Корея има приръст, а там е уж "глад и мор от Мордор" освен да пожабуриш малко мръвката деуго не виждам кво мое напрай плазмодий кат тебе .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
data
преди 3 години
Ха , то в периода 44-90 също има ясно изразени циклични кризи , даже са доста по чести от колкото на запад поради простата причина , че няма друг начин за изглаждане на импотентната икономическа политика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
scott
преди 3 години
имате капитализъм? НЕ Е ВЕРНО!ИМАТЕ СИСТЕМА УПРАВЛЕВАНА ОТ ФЕД - В ПОЗИЦИЯ ПИЧЕЛИ-ПИЧЕЛИ.От 2008-*** насам е така: квот направи фед се е хубаво. Некви негови конкуренти имат печеливши капии? Изкривеване на пазара, изземване на активи чрез печатане на пари без покритие, пращане на 6-ти американски флат да ги унищожи и/или завземе. Ей тва ви е "капитализъмът"!ФЕД губи влияние и имало криза? НЕ, ПРОСТО ИЗВРАТЕНИТЕ ИМПЕРАТОРИ НА РИМ КАРАТ МАСИТЕ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЕВАТ КЪМ ВАРВАРИТЕ. И без това - или са роби на рим или са разпънати на кръст. Що пък да не се сплотът около сила, която все пак воюва с тех. Войната почва. Чак след тва - КАПИТАЛИЗАМ. СЕ ПАК, ЧОВЕКА Е ХИЩНИК, капитализъма е вечен щот отговоря на енговата природа. Аме на и този на фед. Прекалено сложен, прекалено непечеливш за хората, които не са на бутона и прекалено измислен. осебено в частта: отговор на кризи като печатане на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
zelka007
преди 3 години
мише , липсват ли ти големите трудови колективи , нищонеправенето , клюкарстването , скатаването от работа , бунгалата в ахтопол ... :))) ... са казваш мъка ... ама и ти не си за оплакване , гледам по всяко време на деня се включваш в дискусии , леко е лабаво и при теб като наемник ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
тва и в детската градина нема се вържат на тия преписани простотии, аз не знам кво ви дават да пушите там на летището ве ?? .... Секо двуного знае, че на капитализма му тряят периодични кризи, за да вирее инак мре и то винаги за сметка на бедняците кат нас ..... На Капитализма му треа обаче революцийка и кат бъдат изпотрепани няколко чорбаджии ей ти го изхода ..... и арее към цоциализъм дет кризи немеме, ама там нема и чалга индустрия с бентлита на Слънчака .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още