IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как кризата с коронавируса ще преобрази света? III част

Публичният транспорт и авиопревозвачите ще се наложи да се трансформират, Big Tech на практика вече са публични услуги

18:53 | 09.05.20 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Светът, който познавахме преди пандемията от новия коронавирус COVID-19, си отиде. Този, който идва след това, все още поне отчасти зависи от нас, пише онлайн изданието Politico.eu.

Кризата с вируса блокира цели държави и опустоши безброй бизнеси, а самият вирус уби стотици хиляди хора. Въпросът сега е какво следва оттук нататък?

Тъй като светът започва да мисли за това какво ще е да живеем с коронавируса, включително и под заплаха за следващи вълни, вече е ясно, че пандемията има потенциал да наруши индустрията, да ускори културните и икономическите тенденции или да бъде използвана от политиците за осъществяването на различни трансформационни програми.

Изданието е направило анкета сред десетки експерти и политици какво смятат, че епидемията ще се промени. Ето и техните отговори.

Ако настоящите тенденции продължат, коронавирусната криза ще…

… преобрази и притисне публичния транспорт

Световната криза в здравеопазването ускорява отмяната от паричните плащания за обществения транспорт. Например шофьорите на автобуси в Берлин и Лондон вече са със запечатани кабини и билети не могат да се купуват в превозните средства. Това ускори преминаването към базирани на приложения системи за издаване на билети. Там, където физическата контрола на билетите изчезна напълно, някои пътници ползват (ефективно) безплатен транзит.

Дори след като нещата започнат постепенно да се връщат към нормалното, намаленото използване на обществения транспорт ще означава, че услугите няма да са рентабилни. Местните власти ще трябва да предоставят основни субсидии за поддържане на транспортните връзки.

Още преди пандемията властите на места като Люксембург направиха транспорта безплатен или поне със силно редуцирана цена като част от усилията да намалят автомобилния трафик. Други промени ще са по-фини, но вероятно ще останат. Например вратите на много превозни средства ще се отварят автоматично със съобщения за пътуващите, за да се избегне докосването на бутони и на дръжки, което разпространява инфекции.

Редовна практика вече става и дезинфекцията на транспортните средства.

… приземи авиокомпаниите

Видеоконференциите заеха мястото на срещите лице в лице (и въздушните километри, които идват с тях), тъй като големи компании като Facebook, Rio Tinto и BP замразиха пътуванията дори преди правителствените мерки да блокират служителите у дома.

Колкото по-дълго продължава, толкова по-малка е вероятността предишната корпоративна лудост с пътуванията да се завърне. Компаниите ще могат да оценят реално производителността в сегашните условия и дали милионите, изразходвани за корпоративни пътувания, наистина си заслужават.

На фона на несигурното бъдеще Facebook изключи провеждането на събития с повече от 50 души поне до юни 2021 г. и забрани бизнес пътуванията поне до юни тази година. Други компании следват този пример.

Авиокомпаниите са сред най-тежко ударените от коронакризата. Лобито им IATA няма позитивни прогнози за търсенето на пътувания и дори главният му икономист Брайън Пиърс призна, че принудителното спиране на пътуванията ще промени навиците на хората. „Ако видим по-голямо разпространение на технологиите за видеоконферентна връзка като заместител на бизнес срещите, има вероятност хората да се откажат от пътуванията на дълги разстояния“, казва той.

Последна актуализация: 09:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
Valentin13
преди 3 години
много думи бе човек. кажи накратко - социализма отрови света. а социализма е това - да имам земя и кон и дърво - и да питам държавата дали мога да обработвам, да яздя и да сека. и там една група нищоправци да мътят закони и да измислят зелени конспирации, за да ми вземат жълтите стотинки.светът ще се оправи, когато никой не зависи от държавата, а си гледа фермичката или фабричката или магазинчето. и няма вече партийни секретари, кауфланди, бенетета и вивакоми.докога ще си мислите, че държавата щяла да ви оправи здравеопазване и земеделие и икономика. едно време си казвахме, че тошо казвал - партията храни, облича и се грижи за децата ви. народа питал - а децата др. Живков каде са. Тошо - и деца ще ви направи Партията ако трябва. опитваше много тогава партията, но хващаше повечето пъти. сега се смени с Брюксел, държавата, европейските програми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
крас
преди 3 години
Първото нещо с което трябва да сме наясно, е че СВЕТА ВЧЕРА НЯМА ДА Е ТОВА КОЕТО Е ДНЕС.Проблема не е създаден за да бъде решен и преодолян, а за да ни вкара в един нов етап на СВИВАНЕ на БВП и оставането в него само на изчистената от УСЛУГИ и РАЗВЛЕЧЕНИЯ икономика. Естествено е, че при този свит БВП ще настъпят някои ключови изменения касаещи - ТРАЙНО УВЕЛИЧЕНА БЕЗРАБОТИЦА И СВИТИ ПРИХОДИ В ЗДРАВНИТЕ И ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ. Постъпленията и в момента към ЗДРАВНИТЕ и ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ, ще доведат до необходимостта от тяхното преобразуване и замяна на принципите на СОЛИДАРНОСТТА с този на ИНДИВИДУАЛНОТО РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА СРЕДСТВАТА. Принципа на СОЛИДАРНОСТТА бе онаследен от една СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ИКОНОМИКА , в която НЯМАШЕ БЕЗРАБОТИЦА и всички пълнеха тези социални и пенсионни фондове. Големият ОБХВАТ на тези социални системи позволяваше това да продължи до момента в който се стигна да СВИВАНЕ в приходната част наложено от НЕПЛАЩАНЕ НА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ОБЩЕСТВОТО на здравни и пенсионни вноски. Близо 600 000 държавни служители са на хранилката на бюджета и от заплатите им НЕ СЕ ОТЧИСЛЯВАТ нито здравни , нито пенсионни вноски. Да се продължава така както бе досега е не само недопустимо , но и НЕВЪЗМОЖНО. КАК ПРИ СВИТИТЕ ДНЕС С БЛИЗО 70 % ПРИХОДИ ДЪРЖАВАТА ЩЕ ОСИГУРИ ЗАПЛАТИ И ВНОСКИ НА ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ?!! КАК ЩЕ УСПЕЕ ДА ЗАПАЗИ ЗДРАВНАТА И ПЕНСИОННА СИСТЕМИ?!!Искат или не управляващи и опозиция ще трябва да режат от държавната хранилка жива братовчедска плът. ВСЪШНОСТ ЗАРАДИ СТРАХА ОТ КОРОНА ВИРУСА ЗДРАВНАТА НИ СИСТЕМА НЕ РАБОТИ И БОЛНИЦИТЕ СА ПРЕД ФАЛИТ. Възможно е да не съм прав но мисля, че ЗДРАВНАТА НИ СИСТЕМА Е ПРИКЛЮЧИЛА и проблема е "РЕШЕН" на с прилагането на принципа - ИМА БОЛЕН ИМА ПРОБЛЕМ , НЯМА БОЛЕН НЯМА ПРОБЛЕМ. С пенсионната система нещата стоят по подобен начин със ЗАТВАРЯНЕ НА ВХОДА на имащите възможност да се пенсионират и преминаване в отвъдното на част от тези които са на хранилката на системата!!Държавата ни е водеща в света по смъртност и според доклада на ЦРУ заемаме "достойната" втора позиция за 2019 година. Ние сме водеща държава по отношение на всичко онова, което в другите страни следва да се случи. Можем само да се гордеем с ВОЖДА и партията му от чиито опит ще се ползва не само ЕВРОПА , НО И СВЕТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
ДХДО
преди 3 години
Благодаря ти за разясненията, за напред ще се старая да бъда два пъти по-внимателен и постоянно нащрек!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Явно се шокираш прекалено лесно, тъй като манипулациите са навсякъде. Всяка реклама например е откровена манипулация, а на ден ти виждаш и чуваш десетки. В статиите които четеш те също не липсват. Дори когато авторът се стреми да е напълно обективен, все пак и той си има лично мнение и несъзнателно се опитва да го наложи. За коментарите под статиите да не говорим, те са подчертано манипулативни. Но и хората не се поддават чак толкова лесно, вече са свикнали да отсяват информацията и когато се съмняват, да търсят по-достоверни източници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
ДХДО
преди 3 години
"Светът, който познавахме преди пандемията от новия коронавирус COVID-19, си отиде."===Бавно, но упорито в главата ми се настанява усещането, че тези хора се опитват да ви манипулират ... ... признавам, че съм в истински шок от констатацията, че някой може да се стреми да манипулира чрез мас-медиите ( и то американските!) общественото мнение, но по всичко изглежда живота е низ, от шокове и изненади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
ще дойде момента, когато повечето народ разбере, че вирусите ги има и ще ги има. и ние си живеем с тях, имаме по-слаб или по-силен имунитет. и така си е живота. и като слагаме парцали по устата си или се крием по къщите си нищо добро не вършим, а напротив правим организма си по-неустойчив. беж на работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още