IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата с коронавируса е възможност за селскостопанския сектор у нас

Селскостопанският ни сектор може да се възползва от ниските цени на горивата, както и от наличието на много работна ръка по селата, посочи Стилиян Чомаковски

18:12 | 04.05.20 г.
Кризата с коронавируса е възможност за селскостопанския сектор у нас

„Трябва да се опитаме да запазим колкото се може повече млади хора в земеделския сектор у нас. Трябва да се види колко максимално може да се увеличи възнаграждението на тези хора и те да бъдат привлечени да останат”, изтъкна Чомаковски.

Той смята, че в някои сфери от земеделието България е много по-напреднала от останалите европейски страни.

По думите му трусовете от коронавирусната криза не засягат българския селскостопански сектор, който дори може да се възползва от ниските цени на горивата, както и от наличието на много работна ръка по селата.

„При зърнопроизводителите няма проблеми, тъй като продукцията им е дълготрайна”, отбеляза той, но потвърди, че има малко затруднения по отношение доставката на машини, което усложнява мероприятията на полето.

„Природата си почина, дано това бъде в помощ на сектора, да бъде по-благосклонна към земеделието“, коментира Стилиян Чомаковски.

Той посочи, че за „цените всичко е много относително“.

„Важното е, че на този етап ще падне значително себестойността, поради спада на цените на материалите, използвани за производство”, отбеляза още управителят на фирма „Чомстил“.

Той коментира и случващото се на фондовите пазари, като посочи, че по негово мнение акциите все още са много надценени.

“Като се има предвид и влиянието на коронавируса, човек трябва да е много предпазлив на фондовите борси... Борсата все още не е отразила негативните влияния на коронавируса”, изтъкна Чомаковски.

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие” може да гледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още