IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската икономика започна да се отваря, но при нови условия

Мерките за борба с коронавируса в много страни започнаха да отпадат, а Стария континент се готви да посрещне една различна нормалност

18:30 | 04.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloombrg</p>

Снимка: Bloombrg

Европа постепенно се опитва да се върне към нормалното си функциониране, след като разпространението на коронавируса в континента започна да се забавя.

Музеят на шпионажа в Берлин отвори врати за първи път от седмици, а барове в централен Рим започнаха да предлагат услуги на крак. Във Виена фризьорските салони бяха отворени в събота, а учениците, които имат финални изпити през тази година, се връщат в час, информира Bloomberg.

Европа постепенно се приспособява към новото нормално положение, връщайки се към обществения живот.

Макар че ходът ще облекчи натиска върху икономиките, бизнес активността ще се възстанови бавно. Сравнително оптимистичния сценарий, публикуван от Европейската централна банка в петък, показва, че икономиката в еврозоната ще се свие с 5% през тази година. По-мрачните прогнози сочат към свиване съответно с 8% и 12%, а индустриалното производство може да не достигне нивата си от преди пандемията до края на 2022 г.

„Ще имаме късмет, ако си върнем една четвърт от това, на което бяхме свикнали", каза Стефано Капуци от бар Trastevere близо до бреговете на река Тибър в Рим.

След повече от 120 000 смъртни случая в Европа, политическите лидери внимават при отварянето на икономиката на фона на опасенията, че втора вълна на заразата ще удължи кризата.

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви пред швейцарския всекидневник Blick, че втората вълна е „реалистичен сценарий“ и че ключовият въпрос е „дали заразата може да бъде овладяна на регионално ниво и бързо да се изолират пациентите“.

В Португалия вече работят фризьорски салони, бръснарници, малки магазини, книжарници и автокъщи. Моловете и най-големите магазини ще трябва да изчакат до 1 юни, докато ресторантите могат да започнат работа отново на 18 май с капацитет ограничен до 50%. Използването на маски се изисква в обществения транспорт и в магазините.

Няколко музея в германската столица разработват планове как да сведат до минимум рисковете за здравето на хората при повторното си отваряне. Държавните музеи като Neues Museum (Новия музей) засега остават затворени. От друг страна експозиция на Салвадор Дали в близост до Потсдамер плац и Музеят на ГДР край Александерплац отвориха врати в понеделник за първи път от средата на март.

Музеят на шпионажа раздаваше на посетителите си безплатни писалки  за намаляване на риска от разпространение на микроби при употребата на сензорни екрани. Наред с билетите  за посещение през определени  времеви интервали и стъклените бариери пред билетния персонал, това от части показа как пандемията промени обществения живот в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
мдаа , добре ,че са отворили музея на шпионажа ... новата "нормалност" ... абе кой ви ги набива в главите тия *** определения бе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още