IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разминават ли се пазарите с икономическата реалност?

Инвеститорите са вперили поглед с надежда към бъдещето, но трябва да се пазят от свръх оптимизъм

16:50 | 04.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Спадането на фондовите пазари в петък сочи, че инвеститорите са станали неспокойни заради пропастта, която се отвори между скорошното силно представяне на акциите и сериозните щети, които коронавирусът нанася на реалната икономика. S&P 500, основният борсов индекс в САЩ, отчете най-добрия си април месец от 1987 г. насам. Въпреки това данните, публикувани в сряда, показаха, че през първото тримесечие на 2020 г. икономиката на САЩ е спаднала с най-бързия си темп след финансовата криза. Националният доход се понижи с 1,2% спрямо предходното тримесечие, пише Financial Times в редакционен коментар. 

Дори този рязък спад беше скромен в сравнение с цифрите, които последваха от Европа в четвъртък. Брутният вътрешен продукт на Франция е надолу с 5,8%, на Испания - с 5,2%, а на Италия - с 4,7%. Като цяло икономиката на еврозоната се сви с 3,8 на сто, което отразява факта, че блокадите бяха наложени много по-рано от САЩ. Това беше най-големият спад в БВП на еврозоната, откакто се води статистика от 1995 г.

Въпреки срива в икономическата активност европейският индекс Stoxx 600 се покачи с 9% през април, S&P 500 нарасна с 18%, а от дъното си на 23 март FTSE All-World скочи с 27 на сто. Акциите възстановиха около половината от загубите, понесени от началото на кризата с Covid-19.

Това отчасти отразява извънредните мерки от страна на централните банки за стабилизиране на системата. Регулаторите отидоха по-далеч, отколкото бяха стигали дори по време на кризата през 2008 г. По време на дългия бичи пазар при акциите „мечките” си изгориха пръстите твърде много пъти, за да подценяват сега поддържащата сила на централните банкери.

Ръстът може да бъде оправдан и от друг фактор: пазарите на акции гледат към бъдещето. Инвеститорите се приспособиха бързо към новата реалност, след като смляха новините за тежестта на епидемията, катурвайки пазарите. Но сега те са съсредоточени върху перспективите за икономиките след приключване на блокадите. Компаниите, които се очаква да бъдат големите победители - технологични групи и фармацевтични фирми в процес на разработка на лечение - оглавяват подема. Така възходът на S&P 500 зависи по-тясно от най-големите пет технологични компании, дори отколкото по време на дотком балона през 90-те години.

Перспективата за дългосрочен растеж и просперитет ще зависи до голяма степен от скоростта и силата на икономическото възстановяване. За разлика от предишните рецесии, някои работници, които запазиха работата си, разполагат с пари, които чакат да похарчат.

Пазарите обаче бяха твърде оптимистични през април. Да припомним, че глобалната икономика вече беше започнала да отслабва преди пандемията. Прекомерната корпоративна задлъжнялост и търговската война между САЩ и Китай не са отминали. Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече започна да засилва реториката срещу Пекин, а изборите през ноември тепърва започват да набират скорост.

Зависимостта на пазара от технологичните компании го прави волатилен. Дори тези гиганти не могат да останат имунизирани срещу предизвикателна икономическа среда завинаги: Apple замрази прогнозите си за текущото тримесечие в четвъртък вечер, а Amazon посочи, че оперативният й резултат може да бъде между загуба от 1,5 млрд. долара и печалба в същия размер.

Това допринесе за спада на пазара в петък. Но акциите като цяло все още калкулират почти перфектно възстановяване от коронавирусната криза. Блокадите обаче може да продължат по-дълго от планираното. Изходът от тях може да се окаже трънлив. Надеждите, че вирусът може да бъде изкоренен бързо и да се избегне втора вълна от инфекции, могат да се окажат напразни. Бързото възстановяване до предишното статукво изглежда все по-неправдоподобно. На фона на толкова много неизвестни по-нататъшната пазарна корекция изглежда повече от вероятна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още