IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото напрежение между САЩ и Китай потопи европейските пазари

Паневропейският индекс Stoxx 600 отписа близо 2,6%

19:32 | 04.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в понеделник дълбоко на отрицателна територия заради новото напрежение между САЩ и Китай във връзка с произхода на коронавируса, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отписа близо 2,6%. Секторът на петрола и газта се раздели с близо 5% и застана начело на загубите. От своя страна френският бенчмарк САС изтри в понеделник над 4,2%, а германският DAX – над 3,6%. По-умерено беше понижението във Великобритания, където FTSE 100 се понижи с 0,16%.

За мрачното настроение на пазарите допринесе и новата порция данни за промишления сектор в еврозоната, който отчете рекорден спад през април, като мерките за борба с новия коронавирус са засегнали тежко както търсенето, така и производството.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в промишлеността спадна до 33,4 пункта през април от 44,5 през март, като прагът от 50 пункта разделя свиването от увеличението.

В неделя американският президент Доналд Тръмп заяви, че според него лабораторна „грешка“ в Китай е станала причината за коронавирусната пандемия, въпреки че не можа да представи доказателства за твърденията си. „Смятам, че те са направили ужасна грешка и не искат да си признаят“, заяви държавният глава.

Американското разузнаване вече обяви, че според негова информация вирусът не е дело на човек, но продължава разследването за това дали разпространението му е свързано с „инцидент в лаборатория в Ухан“.

Междувременно броят на болните от коронавирус премина прага от 3,5 млн. души, а загиналите до момента са над 247 000 души.

Обратно на европейските пазари при индивидуалните акции в понеделник едно от най-лошите представяния записа германският индустриален гигант Thyssenkrupp, чиито книжа поевтиняха с 14,3%, след като се появиха съобщения, че персоналът е бил предупреден за парични затруднения заради пандемията.

На другия полюс в понеделник бяха акциите на британските пощи Royal Mail с ръст от 5,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Елена, в груба грешка си, детето ми. Френският и немският пазар паднаха, защото в петък, когато падаха другите, те бяха затворени. Затова и британският почти не мръдна. Затова например Тотал падна, а Мидичката е на плюс... ако не я гледаш и нея на немската.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още