IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отпуска 100 000 евро за ваксина срещу коронавируса

Средствата ще са част от общ европейски фонд за борба с COVID-19

21:09 | 04.05.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Правителствена пресслужба</em></p>

Снимка: Правителствена пресслужба

България се включва със средства в размер на 100 000 евро за създаването и глобалното внедряване на ваксина срещу COVID-19. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на участието си в Международната виртуална донорска конференция, организирана по инициатива на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за осигуряване на финансиране за борбата с пандемията от COVID-19, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

„Намираме се в пандемия, в такава ситуация, която след Втората световна война светът не познава. Медицинските ни системи са подложени на изпитание, хиляди са човешките жертви. Криза от такова измерение изисква силен, координиран, широкообхватен и съгласуван глобален отговор", посочи Борисов.

Изказването на премиера бе във връзка с проведена от ЕК по-рано конференция със световни лидери и филантропи, чиято цел бе да се наберат средства в размер на 7,5 милиарда евро. 

Борисов отбеляза, че България приветства усилията за събиране на средства. Министър-председателят поздрави всички еврокомисари, държавните и правителствените ръководители, които са работили активно и са се включили в инициативата, която ще подпомогне борбата с новия вирус.

„Не на последно място, считам че това трябва да ни накара да извадим своите поуки и да запасим, дори и да презапасим, Европейския съюз със защитни облекла, очила, маски и всичко необходимо, тестове, респиратори, допълнителна апаратура и разбира се - обучения, квалификация и закрила на медицинските лица“, каза още българският премиер пред държавните и правителствените ръководители на ЕС и Г-20.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
100 000 евро ?! Ми да ги извади от сбствения си джоб тулупа ... плащаме рекет на световната лекарска и фармацевтична мафия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още