IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на WeWork Адам Нойман дава най-големия си инвеститор на съд

Причината е отказът на японската SoftBank да придобие неговите акции за 970 млн. долара

13:04 | 05.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Основателят на WeWork Адам Нойман дава най-големия си инвеститор на съд

Съоснователят на WeWork Адам Нойман заведе дело срещу най-големия си инвеститор SoftBank Group Corp. заради решението на японската компания да отхвърли сделката за 3 млрд. долара за закупуване на акции от служители и други акционери. Договорката беше част от усилията за спасяване на компанията за споделени работни места от фалит, предава Bloomberg.

Роб Таунсенд, главният юридически директор в SoftBank, описа иска в изявление по имейл като „безполезен“. „Съгласно условията на нашето споразумение, което Адам Нойман подписа, SoftBank нямаше задължение да изпълни офертата", каза Таунсенд.

Закупуването на акции бе договорено през октомври като част от спасяването на WeWork от SoftBank, след като неуспешното първично публично предлагане на офисната компания я остави с почти изчерпана ликвидност. Чрез сделката японският конгломерат би взел дял от почти 80% в компанията.

Нойман, който бе изгонен от компанията, трябваше да продаде акции за до 970 милиона долара. Щедрият пакет за излизане разгневи много от неговите служители, хиляди от които бяха съкратени през следващите месеци, тъй като компанията майка на WeWork - We Co., се опита да намали разходите си.

Решението на SoftBank от миналия месец да се откаже от сделката допълнително ядоса част от персонала, който разчиташе да продаде акции. Тогава двама независими директори на WeWork подадоха иск срещу японския конгломерат, в който твърдят че SoftBank не е изпълнил до края сделката и изпитва „угризения на купувача“. SoftBank определи делото като ненужна употреба на пари от компанията и заяви по това време, че очаква отделен иск от Нойман.

Говорител на Нойман пояснява, че ще поиска от съда да консолидира делото с жалбата на директорите.

SoftBank пояснява, че WeWork не е успяла да изпълни специфичните условия по сделката, за да бъде изпълнена тя до края, като се позовава на регулаторните опасения и редица разследвания от органи срещу компанията, включително от американската комисия по ценни книжа и борси и американското правосъдно министерство.

През миналата седмица SoftBank прогнозира по-голяма загуба за фискалната година, приключила през март. Компанията сега очаква да загуби 900 млрд. йени (8,4 млрд. долара), след като преди това изчисли, че нетната ѝ загуба ще възлиза на около 750 млрд. йени. Ударът, свързан с WeWork, представлява около 700 млрд. йени от оперативната загуба, включително инвестиции и ангажименти за заеми.

Очаква се компанията да отчете финалните си финансови данни за годината на 18 май.

В съдебния иск Нойман казва, че се е оттеглил като главен изпълнителен директор на WeWork и се е отказал от контрола на компанията за сметка на SoftBank в замяна на закупуването на акции и обещаното финансиране. SoftBank незабавно се намести и пое контрола в борда на компанията-майка на WeWork, We Co.

Тогава служителите на SoftBank са се заели да опитат да саботират сделката, като предотвратят „разгръщането“ на китайско подразделение, едно от условията за приключване на споразумението за изкупуването на акции, става ясно от иска.

Когато SoftBank е трябвало да положи усилия, за да завърши офертата, японската компания „тайно предприема действия, за да я подкопае“, казва Нойман в жалбата. Той определи някои от тактиките на бъдещия купувач като „нахални“.

Нойман моли съдия от Делауеър да принуди SoftBank да изпълни обещанието си да придобие акциите и да плати обезщетение за своите неправомерни действия. Все още не е назначен съдия по делото, главният съдия Андре Бушард наблюдава по-ранния иск, подаден от директорите на WeWork.

Очаква се коронавирусът да окаже голямо влияние върху бизнеса на WeWork, тъй като компаниите по целия свят изпращат служителите си да работят вкъщи, а това оказва натиск върху търсенето на офис площи за краткосрочен наем. Няколко града и щата, включително Сан Франциско, наредиха на жителите да не излизат. Възможна рецесия може да потопи малките компании, които са сред важните клиенти на WeWork.

Основният бизнес модел на WeWork - подписването на дългосрочни наемни договори с наемодателите и отдаването под краткосрочен наем на компаниите - остава уязвим при големи спадове в търсенето на офиси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още