IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Австралия остави основната си лихва без промяна

Регулаторът обаче разшири обхвата на изкупуваните от него облигации

10:02 | 05.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 14px; text-align: center;">Филип Лоу, управител на Австралийската централна банка. Снимка: Bloomberg</em></p>

Филип Лоу, управител на Австралийската централна банка. Снимка: Bloomberg

Централната банка на Австралия запази лихвения си процент и целта си за доходност на държавните облигации непроменени - и двете на ниво от 0,25%, на заседанието си във вторник. След като започна неконвенционалната си парична политика през март, банката закупи ценни книжа на стойност 50,7 милиарда австралийски долара (32,4 милиарда долара), информира Bloomberg

"Ежедневните операции на открития пазар на централната банка продължават да подкрепят кредитите и поддържат ниски разходите за финансиране на икономиката", казва управителят на Австралийската централна банка Филип Лоу. 

„Банката е готова да мащабира отново тези покупки и ще направи всичко необходимо, за да гарантира, че пазарите на облигации остават функционални“, допълва той.

Централната банка заяви във вторник, че е решила да разшири обхвата на допустимите обезпечения за своите операции, така че да включи ценни книжа в австралийски долари, емитирани от небанкови корпорации с кредитен рейтинг от инвестиционен клас. а а

Пазарът на труда в Австралия продължава да се влошава в резултат на блокадата срещу разпространението на коронавируса Covid-19. Според централните банкери безработицата в страната ще достигне 10% през следващите месеци, но за годината ще се стабилизира на 7%.

Тъй като се очаква австралийската икономика да се свие с 10% през това тримесечие, правителството и централната банка предприеха фискално-парична помощ на стойност 16,4% от брутния вътрешен продукт на страната в подкрепа на домакинствата и бизнеса през периода.

Австралия успява да избегне рецесията от почти 30 години. Страната не се нуждаеше от обръщане към количествените облекчения по време на кризата през 2008- 2009 г., но сега се присъединява към САЩ, Нова Зеландия, Великобритания и други държави, които предприемат операции за изкупуване на облигации.

Тъй като пазарите се успокоиха и целевата доходност на държавните ценни книжа спадна, банката намали провеждането на операции до три дни в седмицата. Това обаче беше преди австралийското правителство да започне да емитира дълг, за да финансира приетата програма за икономически стимули.

Deutsche Bank AG изчислява, че националният дълг на Австралия може да нарасне над 1 трилион долара заради новите заеми за държавата и удара върху икономиката от блокадата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още