IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски съд: Покупките на облигации от ЕЦБ са частично противоконституционни

На Бундесбанк се забранява да участва в изпълнението на програмата след преходен период от не повече от три месеца, ако ЕЦБ не промени правилата ѝ

12:33 | 05.05.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Покупката на държавни облигации от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) частично нарушава германската конституция, тъй като федералното правителство и Бундестагът не са разгледали решенията на ЕЦБ, обяви във вторник федералният конституционен съд в Карлсруе.

Така присъдата на съда, обявена от председателя му Андреас Фоскуле, прави иска частично успешен. С решението на Бундесбанк се забранява да участва в изпълнението на програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ след преходен период от не повече от три месеца, "освен ако Управителният съвет на ЕЦБ не приеме ново решение, което да демонстрира разбираемо и обосновано, че целите на паричната политика, преследвана от програмата PSPP, не са непропорционални на икономическите и фискалните ефекти, произтичащи от програмата".

„Поради своята отговорност за интеграцията федералното правителство и германският Бундестаг са задължени да се противопоставят на предишното обработване на PSPP (програмата за закупуване на ЕЦБ)“, става ясно от решението на съда. Германската Бундесбанк е най-големият акционер в ЕЦБ, с малко над 26 процента дял. Ето защо и съответният обем на покупките ѝ е най-голям.

Германските съдии добавиха, че германската централна банка също така трябва да продаде вече закупените от нея облигации по програмата PSPP на ЕЦБ, макар и основано на "вероятно дългосрочна стратегия, координирана с останалата част от еврозоната и евросистемата". В края на април закупените германски облигации в рамките на програмата за "количествени облекчения" бяха на стойност 533,9 милиарда евро.

Освен това Федералният конституционен съд обяви решение на Европейския съд от декември 2018 г. за програмата за покупка на ЕЦБ за произволно и следователно необвързващо за Федералния конституционен съд. Европейският съд одобри програмата на ЕЦБ във всички отношения. Това предварително решение от Люксембург е „абсолютно неразбираемо", се казва в решението на германските конституционни съдии.

Причината за съдебното решение са четири конституционни иска от 2015 и 2016 г. Бившият депутат от CSU Петер Гауваллер, както и бившите политици от AfD Бернд Люке и Ханс-Олаф Хенкел също заведоха дело, а друга група ищци беше представена от берлинския финансист Маркус Кербер. Присъдата е взета със седем гласа за и един - против.

Заради пандемията  само петима от осемте съдии от Втори състав обявиха присъдата. Първоначално това трябваше да се случи на 24 март, но поради разпространението на новата белодробна болест срокът бе отместен.

Съдебното решение нанася удар върху програмата за "количествени облекчения" (PSPP) на ЕЦБ, която успя да спаси икономиката на еврозоната по време на няколко кризи, и може да засили вероятността за нов конфликт между ЕЦБ и нейния най-голям акционер в лицето на Германия.

Мащабното изкупуване на облигации, което стана и основен стълб на политиката за съживяване на инфлацията и растежа в еврозоната след финансовата криза от 2008 г., започна през март 2015 г. Германската централна банка Бундесбанк беше един от основните противници с довода, че по този начин се намаляват стимулите на правителствата за конкурентоспособност на икономиките си.

ЕЦБ стартира програмата през 2015 г., за да осигури на пазарите пари и ниви на инфлация от малко под два процента. Критиците смятат, че подходът на ЕЦБ е скрито държавно финансиране на задлъжнелите страни от еврозоната. По този въпрос обаче конституционните жалби постигнаха неуспех.

За да смекчи икономическите последици от коронакризата, ЕЦБ отново разшири значително своите покупки на облигации. Текущите програми за покупки бяха увеличени със 120 милиарда евро до края на 2020 г. Тези пари трябва да се вливат главно в корпоративни книжа. Допълнителна кризисна програма за 750 милиарда евро трябва да се изпълнява поне до края на годината - и ще бъде разширена "без ограничения", ако е необходимо. Тези програми не бяха част от процеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 1
Ironhorse
преди 3 години
Хахаха, Джузепе Конте измяука ...Италия илищевзима пари от Стабилизационният фонд или ЕЦБ практическище спре дакупува италиански дълг.След обуздаването на Гърция идва ред и на Италия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
а може би шансът му .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
kane
преди 3 години
Браво на германския съд и съдии. Поне на някой някъде му е останал мозък в главата. Не може ей така със общи пари да се спасяват лични частни фирми! И то безплатно!?!?Ако толкова много искат - да спасяват хората директно от глад, а не фирми.Браво на Германия. За пореден път показва, че въпреки историята си се е развила много повече отколкото фащ. Това е шанса за хората живеещи в ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
ДХДО
преди 3 години
Членството в ЕЗ е дефакто доброволен отказ от водене на монетарна политика. Ако монетарните политики бяха несъществен инструмент в макро-икономическия арсенала, отдавна щяха да са изчезнали по естествен път. Освен нехомогенността по линия на специфичния икономически профил на цели 19 на брой различни субекта, в случая с ЕЗ става въпрос за национални държави, а не за елементи на едно чисто административно деление , както е в САЩ респективно вътрешните напрежения за целия конструкт е много лесно да се усилят и в това поле, което освен всичко е подвластно и на исторически наслагвания. Ще е интересно да се наблюдава , дали предвид сериозната военна и политическа тежест на Франция(особено след БрЕкзит), за нея няма да бъдат направени компромиси (скрити или явни) със строгите правила. Допускането на подобен двоен аршин, също няма как да бъде разглеждано, като консолидиращ фактор. И накрая идва най-сериозния въпрос : колко тежка ще бъде предстоящата криза? Колкото по-тежка е кризата, толкова по-критично, изпадналите в най-тежко състояние членове на съюза, ще се разглежда готовността за проява на солидарност ... струва ми се, че това е неотменим принцип на функциониране на човешката психология и от него няма къде да се избяга. Кризите са този момент, в който се тестват до предел, устойчивостта и жинеспособността на всяка субектност, подвластна на влиянието им, да видим какво ще ни демонстрира евро-зоната. На този начален етап от развитие на процесите, за мен лично сигналите не са напълно еднозначни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
abdul
преди 3 години
ЕС не може да се управлява с 50+1, защото физически не може да бъдат контролирани несъгласните 50-1.Мисля, че в това е драмата на Стария контин(г)ент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
Valentin13
преди 3 години
Европейска общност за въглища и стомана - влязъл в сила 1952 година, бек ту нормъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
Ironhorse
преди 3 години
Според мен, ЕС трябва да се върне до развитието на общ икономически съюз, с малко на брой, но безпогрешно оценими политически критерии.Създаване на специализирани звена като полиция и армейски звена, за изпращане по граници или в помощ на засегната държава.Нито НАТО може да бъде заместено, нито Интерпол.Европарламента следва да бъде разтурен, като излишен.Но да се въведе електронно допитване до гражданите на ЕС, и ако резултатът е 50%+1 държавите, членки да го претворят в обща норма за съюза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
хммм ... поне от това , което се дискутира от много време , германците не са против към много европейски политики . те са против да се позволява на общо основание да се генерират споделени дългове . например , някой задължил някъде пенсионните фондове в държавата му да харчат пари за "безплатни детски градини" или "социални придобивки на военните" или "апартаменти за млади семейства" и пр. и пр. примери бол ... кинтите обаче поприключили и айде на общите облигациите , щото пенсиите , заплати на лекари и чиновници утекоха ... поне от прочетеното разбирам , че общи облигации само за общи неща и пропорционално на участието ... :))) ... тъй да се разпиляват няма да го бъде ...май на финансовите министри на германия , холандия , дания им е втръснало да повтарят вече ... балансирайте си бюджетите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Ironhorse
преди 3 години
Освен това Федералният конституционен съд обяви решение на Европейския съд от декември 2018 г. за програмата за покупка на ЕЦБ за произволно и следователно необвързващо за Федералния конституционен съд. Европейският съд одобри програмата на ЕЦБ във всички отношения. Това предварително решение от Люксембург е абсолютно неразбираемо", се казва в решението на германските конституционни съдии.Това ще отекне в целия ЕС.Досега Съда на ЕС се имаше за наднационалните по ранг и можеше да им разпорежда. Сега Германия даде залп срещу самообявилият се за полу-божество съд на ЕС.Полша моментално ще подеме инициативата и всички решения на СЕС относно нейната съдебна система ще бъдат игнорирани.ЕС се разпада не поради натиск от вън, а поради вътрешни дезинтеграционни сили.Или спешно ще се промени ЕС или отича в канала.Федерация на ЕС вече доказано е невъзможна, след като Германия не иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още