IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваучери за туризъм, безплатни чадъри и шезлонги за Лято 2020

Разстоянието между масите в откритите заведения ще се промени от 2,5 на 1,5 м

13:16 | 05.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българският туристически сектор трябва да бъде подкрепен. Причина да няма бързо е решение все още е фактът, че не е ясно кога ще започне летния сезон – юли, август или дали изобщо ще го има. Това обясниха вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и народният представител Валери Симеонов по време на брифинг пред медиите във връзка с проведения днес Коалиционен съвет, който е продължил над 2 часа и половина.

Красимир Каракачанов обясни още, че от ВМРО са внесли различни предложения, свързани с туризма.

„От първия ден на пандемията говорим, че тя ще свърши и ще трябва да се справим с ефектите от нея.  Икономическата криза ще има отражение не само върху доходите, но и върху демографията. Хората ще хванат първия самолет, когато това стане възможно и ще търсят препираните извън страната. И след година отново ще има огромен проблем с намирането на работна ръка за някои сектори“, каза още военният министър.

Ще разработим няколко алтернативни хипотези, уточни Дончев и добави, че на Коалиционния съвет са били детайлизирани други теми, включително отварянето на ресторанти, кафета.

От своя страна Валери Симеонов обясни, че ще се прилага използването на талони или купони, по-известни като ваучери за туристическите услуги. Групите хора, които ще имат достъп до тях, начинът им на прилагане и сроковете, ще бъдат допълнително обсъдени, поясни той. Дончев обаче уточни, че засега няма пълен консенсус относно ваучерите за туризъм, тъй като например хората с високи доходи нямат нужда от такива.

Симеонов сподели, че е постигнато съгласие те да важат само за социално осигурени хора, които нямат задължения към държавата. „Всички ние горещо желаем колкото се може по-скоро да се отвори туристическия сезон. Ако нещата се развият по-неблагоприятно, това може да стане август, но така или иначе, в началото на този сезон ние ще бъдем готови да предоставим тези ваучери и да помогнем на самия туристически бранш:, увери Симеонов и загатна, че вероятно такива ваучери ще се предоставят и на ученици.

Държавата ще направи „жест“ към така наречения микротурузъм. По-конкретно става дума за къщите за гости, малките семейни хотели. Какъв точно не стана ясно.

Плажните принадлежности за сезон 2020 (чадъри, масички, шезлонги), ще бъдат безплатни, каза още Симеонов.

На съвета е било решено и разстоянието между масите в откритите заведения да се промени от 2,5 на 1,5 м, защото ако остане в първия случай, е нерентабилно, каза депутатът.

Последното споразумение е да се удължи правото на строителство в курортите до 15 юни, вместо 15 май, обясни Симеонов.

Относно внесения законопроект от „Обединени патриоти“ за намалението на ставки по ДДС за ресторантьорския сектор Дончев обяви, че в програмата за управление на ГЕРБ не фигурира промяна в данъчнара система и този въпрос не седи на дневен ред. 

От своя Красимир Каракачанов добави, че и криза, породена от разпространението на коронавирус, също не фигурира в тази програма и редно въпросът да бъде допълнително обсъден. 

След Коалиционния съвет управляващите са се разбрали и за ускорено доизграждане на магистрала "Хемус", строежа на тунела под Шипка, както и да се продължи работата по нуждаещи се от спешен ремонт мостове и виадукти.

“Имаме поръчка за ремонти на над 200 язовира, ще се насочват средства и са предвидени около 500 млн. лв. и в сега действащия бюджет, така че за язовирите като потенциална заплаха за в бъдеще време ще продължи ремонтът по техните стени. Ще бъде засилена и работата в посока изграждане на ВиК обекти на стойност 1,3 млрд. лв.“, обяви още Валери Симеонов.

Относно програмата за саниране, той обясни, че е постигнато съгласие, че то трябва да продължи с поне 30% участие на етажната собственост. 

Томислав Дончев не изключи възможността управленската програма да бъде актуализирана спрямо новата ситуация. 

В брифинга взе участие и земеделският министър Десислава Танева. Според нея има позициите между ГЕРБ и коалиционния партньор в областта на земеделието са в една посока, изключително близки и сходни.

“От началото на пандемията сме предприели всички възможни мерки за подкрепа на земеделния сектор, така че не само да преминем успешно през тази криза, как се отразява пандемията върху земеделието преди всичко и най-вече като натиск върху пазарите предвид затворени канали за реализация и натиска върху фермерите, върху цените на тяхното прозиводство”, каза тя. Според Танева към момента тече процедура за обществен дебат и комуникация и по допълнителни мерки. 

На въпрос дали ще бъдат отворени детските градини по примера на някои европейски страни, Дончев уточни, че се изчакват анализи как това се отразява на разпространението на коронавируса. „Знаете, че децата не карат тежко тази инфекция, дори не развиват и симптоми , но могат да занесат заболяването вкъщи. Все още сме предпазливи относно тази крачка. Ако ще има ново отхлабване на мерките, то това ще е една от тях, но засега се въздържаме от срокове. До няколко дни вероятно ще има повече яснота“, каза Томислав Дончев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още