IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung обяви края на семейното владичество

След дълго отбягване на публични изяви внукът на основателя Лий заяви, че няма да предаде управлението на концерна на своите деца

16:29 | 06.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лий Сан-хън се извинява на обществеността.&nbsp; <em>Снимка: SeongJoon Cho / Bloomberg</em></p>

Лий Сан-хън се извинява на обществеността.  Снимка: SeongJoon Cho / Bloomberg

Фактическият ръководител на южнокорейския производител на електроника Samsung Лий Сан-хън обяви исторически обрат в компанията - краят на управлението на клана Лий над концерна. „Няма да предам корпоративния контрол на децата си", обеща внукът на основателя на компанията в сряда на първата си голяма пресконференция от 2015 г. насам.

Дълго време обмислях тази стъпка, каза 51-годишният вицепрезидент на борда на директорите на Samsungs Electronics. „Но се колебаех да го оповестя публично, защото смятам за безотговорно да говоря по темата, докато все още трябваше да доказвам лидерските си умения в трудната бизнес среда“. Лий обаче не обясни какво иска да направи с капиталовите инвестиции на семейството си.

По този начин Лий Сан-хън реагира на дълги серии от скандали, които започнаха с наследството му на фирмата и достигнаха пика с ареста му през 2017 г. и влизането му в затвора.

Разпоредена от съда независима комисия за спазване на изискванията към компанията не само помоли през март наследника на групата публично да се извини, но и го задължи да представи мерки за това как смята да подобри корпоративното управление и култура в три точки: въпросът за приемствеността, допускането на синдикати и комуникацията с обществеността.

Появата на Лий пред комисията първоначално беше насрочена за 10 април. Но поради пандемията Samsung поиска да отложи срока с месец. И сега Лий се извини и по трите пункта. „Samsung не спазваше стриктно закона и етиката и беше неадекватен в общуването с обществото", призна ток. „Всичко това се дължи на нашата неадекватност и е по моя вина. Извинявам се“, каза той.

Отправната точка на кризата е вложената структура на собственост, с която семейството на основателя Лий контролира най-голямата компания в Южна Корея. Samsung Electronics е само част от концерна, макар и най-голямата.

Когато официалният действащ председател Лий Кун-Хи беше засегнат от сърдечен удар през 2014 г., Лий младши и двете му сестри трябваше да освободят пари за данъка върху наследството със сложни замени на акции и сливания, като същевременно гарантират контрола на Лий върху семейния конгломерат.

Съдилищата и до днес се занимават с това прехвърляне на власт. Не става въпрос само за сливането на Samsung C&T и Cheil Industries във фактическия холдинг на групата. Прокурорът разшири разследването и върху предполагаеми счетоводни измами в Samsung Biologics. Предполага се, че производителят на биофармацевтични средства е завишил стойността на изследователското си подразделение, за да гарантира контрола на Лий.

Патриархът не биваше да смята, че е в пълна безопасност. Наследникът, който владее корейски, английски и японски език, беше осъден на пет години затвор за подкуп и присвояване в рамките на корупционен скандал, в който беше замесен бившият президент на Южна Корея Парк Гюн Хе.

След като апелативният съд намали присъдата му наполовина, той беше освободен условно през 2018 г. Но през 2019 г. Върховният съд на Южна Корея отмени второто решение на съда и върна следствието обратно на по-нискостоящ съд.

Отговорният съдия Йонг Джоун-млад разпореди анкетната комисия и накара Лий да подобри управлението на компанията. Критиците гледат на това като на опит да се даде прост изход на Лий от правната му дилема. И Лий очевидно се опитва да се възползва от тази възможност.

„Ще гарантирам, че няма да има повече спорове относно моето наследство", обеща Лий, който има 23-годишен син и дъщеря тийнейджър. Той също така не възнамерявал да използва вратички в закона „или да прави нещо, което може да бъде критично от етична гледна точка“.

Поради това той иска да запази Комитета по спазване на изискванията, за да обезсмисли една точка от критиките от своите опоненти и акционери: непрозрачното управление. Той искал да гарантира, че спазването на разпоредбите е дълбоко вкоренено в корпоративната култура на Samsung, заяви изпълнителният директор. Влизнато на синдикатите в концерна също е част от новата корпоративна култура на Лий.

Междувременно Лий засегна и стратегията си за Samsung Electronics. С високи субсидии компанията се опитва да се разшири в нови области като автомобилната, фармацевтичната и индустрията на логическите чипове. По този начин Лий възнамерява да намали зависимостта на Samsung от чиповете за памет и смартфоните, с които в началото на коронакризата компанията засега се справя добре.

През първото тримесечие компанията успя да реализира както повече продажби, така и печалба, отколкото преди година благодарение на нарастващото търсене и цени на чиповете памет. Но анализаторите очакват световната криза да засегне и бизнеса на Samsung. Компанията се опитва да стане основен играч в индустрията за логически чипове, за да добави трети стълб към сегашния си бизнес с чипове и смартфони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още