IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как коронакризата заплашва единството на италианското правителство?

Коалиционните партньори „Пет звезди“ и Демократическата партия спорят за някои от мерките като повишаването на ликвидността за бизнеса

18:07 | 06.05.20 г. 3
<p>
	Италианският премиер Джузепе Конте. <em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Италианският премиер Джузепе Конте. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианският премиер Джузепе Конте е уверен, че ще изкара пълния си мандат. Но напрежението в управляващата коалиция се увеличава драстично заради трудностите около рестартирането на икономиката на Италия, която бе тежко ударена от пандемията, съобщава Bloomberg.

“Правителството ще изкара пълния си мандат до 2023 г.“, коментира Конте пред италианския вестник Fatto Quotidiano. “Депутатите от мнозинството в парламента съзнават голямата отговорност, която трябва да носят“, допълва той.

Конте, който оглавява коалицията между антисистемното движение „Пет звезди“, Демократическата партия и няколко малки партии, е остро критикуван от политическите си опоненти, след като започна да разхлабва мерките срещу разпространението на коронавируса.

Но и вътрешното напрежение в правителството отлага прилагането на пакета от икономически стимули в размер на 55 млрд. евро. Коалиционните партньори „Пет звезди“ и Демократическата партия спорят за някои от мерките като повишаването на ликвидността за бизнеса и други.

Представители на бизнеса също се включиха в критиките срещу Конте и настояват той да ускори разхлабването на ограничителните мерки. Строителният сектор получи зелена светлина да възобнови дейност от понеделник, но много други бизнеси останаха затворени.

Икономиката на Италия ще се свие с 9.5% през тази година, сочи прогноза на Европейската комисия. Очакванията са безработицата в страната да достигне 11.8%.

Политическото напрежение в страната предизвика медийни спекулации относно стабилността на коалицията. А мнозина експерти препоръчват съставянето на кабинет на националното съгласие, който да бъде ръководен от бившия гуверньор на ЕЦБ Марио Драги.

Още подобни анализи четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 4
Бидонойл
преди 3 години
Няма причина стандартът на живот в Италия да е по-висок отколкото например в Полша. И двете страни са производители основно на селскостопанска продукция и потребителски стоки с ниска добавена стойност. Защо италианците са по-богати? Защото са "стари кучета" в ЕС? Но за да поддържат високия си стандарт, те влизат в огромни дългове, а поляците живеят много по-скромно, за да спазват правилата на съюза. Което не е справедливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
по твоята "логика" американците кога ше си върнат дълговете ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Ironhorse
преди 3 години
Германия вчера резна крилата на ЕЦБ да купува държавен дъл до безобразие, особено италиански.Италия се готви да емитира рекорден дълг и да раздаде парите на италиански фирми.Това са хеликоптерни пари, за сметка на Северна Европа.Италия отказва да вземе заем от стабилизационните фондове, защото ще трябва да реже социални разходи, както Гърция.Конте си мислеше да окраде Сев. Европа, през ЕЦБ.Дупе да им е яко на италианците. Или почват да бачкат и връщат дълговете или ги чака икономически погром.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още