IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GM - единственият от голямата тройка в САЩ с печалба за първото тримесечие

Пониженията в ръста на печалбата и приходите обаче са по-малко високи, отколкото се страхуваха пазарни участници

20:17 | 06.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Mauricio Palos/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mauricio Palos/Bloomberg

Американската автомобилостроителна компания General Motors е постигнала печалба от 300 милиона долара през първото тримесечие на годината.

Чистата печалба на GM през първите три месеца на годината е 300 милиона долара, а приходите са 32,7 милиарда долара. Компанията оценява преките и косвените си загуби от последиците от пандемията от новия коронавирус на 1,4 милиарда долара. Ликвидните средства в баланса са 33,4 милиарда долара, включвайки кредитна линия от около 16 милиарда долара, предоставена през март. 

Пониженията в ръста на печалбата и приходите обаче са по-малко високи, отколкото се страхуваха пазарни участници. Компанията също обяви, че планира да рестартира производството в САЩ и Канада от 18 май. А на борсата това се прие добре и книжата поскъпват с 6,37 процента до 22,60 долара. От началото на годината обаче акциите отчитат сериозен спад – с 41,9 на сто, докато Dow Jones Industrial Average загуби 16,3 на сто.

GM вече прекрати изплащането на дивидентите и обратното изкупуване на дялове и сви заплатите, за да съхрани ликвидност.  Мерките са условие за GM да измени договор за револвиращ кредит и да удължи матуритета до 2022 г. Действията следват и други мерки за запазване на кеша, предприети в началото на април. Компанията отложи изплащането на 20% от заплатите на работниците и служителите, оряза компенсациите на висшите ръководители и пусна 6500 служители в отпуск.

Главният изпълнителен директор Мери Бара за пръв път обяви голямо обратно изкупуване на акции през 2015 г. Тя разшири програмата до 14 млрд. долара две години по-късно в разгара на поредната битка с мениджъра на хедж фондове и милиардер Дейвид Айнхорн.

Компанията си подсигури и нови кредитни линии. 

Според Дан Ливай, анализатор на Credit Suisse, сега GM „има достатъчно ликвидност, за да премине през най-лошите смущения“.

WSJ обръща внимание, че General Motors е единственият от тройката автомобилни гиганти в САЩ, който е на печалба през първите три месеца на годината.

Ford Motor и Fiat Chrysler са на загуба. На 18 март ръководствата на тези компании се споразумяха временно да затворят всичките си заводи в САЩ заради разпространението на новия коронавирус. Мярката засегна около 150 000 души, заети в тези предприятия.

Според информация на университета "Джонс Хопкинс", който прави разчети въз основа на сведения от федералните и местните власти, в САЩ са регистрирани над 1 200 000 случая на заразени с новия коронавирус, а от тях 71 078 души са починали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още