IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Puma получава държавен кредит за 900 млн. евро

По-големия дял е осигурен от държавната банка за развитие KfW

12:07 | 07.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg </em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Подобно на по-големия конкурент Adidas, и друга германска компания за спортни стоки – Puma, също се нуждае от финансова подкрепа от държавата в рамките на причинената от коронавируса криза. Puma си осигури заем от 900 милиона евро, за да преодолее периода с по-ниски продажби и приходи, съобщи базираната в Херцогенаурах компания в четвъртък.

Държавната банка за развитие KfW поема 625 млн. евро, останалата част идва от консорциум от единадесет други банки. През първото тримесечие приходите от продажбите паднаха с 1,3 процента до 1,3 милиарда евро, но оперативната печалба спадна наполовина до 71,2 милиона евро.

Второто тримесечие ще бъде още по-лошо, се казва в изявлението. В момента Puma генерира само около 50 процента от нормалните си приходи, защото повече от половината магазини са затворени заради противоепидемични мерки.

В средата на април конкурентът Adidas вече си осигури държавен заем от 2,4 милиарда евро, така че производителят на маратонки да може да плаща на своите служители и доставчици дори и по време на кризата.

Всички предприети до момента мерки за икономии не са достатъчни, заяви тогава директорът на Adidas Каспер Рорстед, оправдавайки решението. Така например служители са били прикрепени към мярката на правителството за работа на съкратено работно време, а заплатите на мениджърите са били намалени. „Освен това е нужен достъп до допълнителна ликвидност за справяне с тази криза", подчерта мениджърът на Adidas.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още