IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша отлага президентските избори

По протокол говорителят на долната камара на парламента трябва да обяви нова дата за провеждане, като се очаква вотът да бъде изместен за лятото

13:50 | 07.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Полша Анджей Дуда. <em>Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg</em></p>

Президентът на Полша Анджей Дуда. Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg

Партиите от управляващата коалиция в Полша се съгласиха да отложат президентските избори, насрочени за неделя (10 май), след като усилията им да запазят графика с въвеждането на гласуване с бюлетини по пощата по време на пандемията предизвика острата критика от страна на опозиционните партии, съобщава Balkan Insight. 

Очаква се изборите да бъдат отложени за лятото, като се запазва дистанционната форма на тяхното провеждане.

Лидерите на партиите „Право и справедливост" (ПиС) и „Споразумение" Ярослав Качински и Ярослав Говин обявиха решението в сряда вечерта, посочвайки, че то ще „гарантира на поляците възможността да участват в едни демократични избори“.

След като Върховният съд потвърди невалидността на изборите на 10 май, говорителят на долната камара на парламента (Сейм) ще обяви нова дата за провеждане, заявиха Качински и Говин.

„Изборите, организирани от Националната избирателна комисия, ще се проведат чрез гласуване по пощата, от безпокойство за безопасността на поляците, като се вземе предвид епидемиологичната ситуация“, изтъкнаха от двете партии.

ПиС държеше вотът да се проведе възможно най-скоро, тъй като нейния кандидат за президент, настоящият държавен глава на страната Анджей Дуда, в момента се радва на широка подкрепа. Агресивните мерки от страна на правителството помогнаха на Полша да ограничи разпространението на коронавируса.

Лидерът на „Споразумение" Говин заяви през април, че е против провеждането на изборите на 10 май и подаде оставка като заместник министър-председател заради спора. Той заяви, че в момента е невъзможно да се проведат избори в условия на пандемия, предлагайки промяна в конституцията, която да удължи мандата на Дуда до седем години вместо сегашните пет.

След оставката на Говин борбата в коалицията ескалира до степен, до която се появиха сериозни съмнения относно способността на ПиС да управлява държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още