IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общо 195 сгради са санирани през 2019 г.

Най-много сгради са въведени в експлоатация в областите София, Пловдив и Сливен

15:42 | 07.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: МРРБ</em></p>

Снимка: МРРБ

Общо 14 022 жилища в 195 многофамилни сгради са въведени в експлоатация през 2019 г. след тяхното обновяване по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (НПЕЕМЖС). Това става ясно от одобрения от правителството доклад за напредъка по изпълнението на управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма през изминалата година.

Към 31 декември 2019 г. със стартирани дейности са 98,9% от всички 2022 сгради със сключени договори за целево финансиране по програмата. От старта й през 2015 г. до 31 март 2020 г. общият брой на санираните блокове в страната е 1854.

От въведените в експлоатация през миналата година 195 сгради, най-много са в Област София - 56, следва Пловдив с 24, Сливен - 16, Добрич - 16 и Хасково - 10.

В края на 2019 г. в процес на изпълнение на строително-монтажни работи са били 91 сгради с 6615 жилища. Предвижда се през 2020 г. да бъдат обновени още 8737 жилища в 117 блока, като последните обекти се очаква да бъдат завършени през 2021 г.

Непосредственият социално-икономически ефект се изразява в намаляване на разходите за отопление на домакинствата и подобряване на здравословните условия за живот. Извършените ремонти на сградите създават приятна жизнена среда, което води до промяна в облика на цели квартали, констатират от МРРБ.

Програмата създава заетост и увеличава финансовите постъпления както в строителния сектор, така и в транспортния бранш, складовете, логистичните центрове и други, допълва министерството.

То изтъква като положителен ефект от реализирането на проектите и подобряването на качеството на околната среда вследствие на спестени емисии на парникови газове.

Припомняме, че миналата седмица ръководството на Камарата на строителите в България поиска на брифинг в МС в присъствието на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков програмата за енергийна ефективност на жилищните сгради да бъде възобновена, като мярка срещу икономическата криза, предизвикана от коронавируса.

„Ние сме готови при наличието на средства много бързо да задвижим този механизъм. Направили сме предложение да се дават не повече от два обекта на една фирма едновременно, за да може колкото се може повече фирми да участват в този процес. Да имаме по-специфичен подход по отношение на цените. Да дефинираме не обща цена на квадратен метър, а цени по дейности", каза изпълнителният директор на строителната камара Валентин Николов.

Той даде пример с Италия, където се разработва програма за саниране на 1,2 милиона жилища, което щели донесе заетост на още 430 хил. души в страната.

Според Николов програмата за саниране била „несправедливо оплюта“. През годините обаче тя беше подложена на критики заради завишените цени за саниране и некачественото изпълнение, на няколко пъти Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини строителни фирми в картели. До момента правителството е отпуснало два милиарда лева за санирането на 2022 сгради в цялата страна.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков каза в интервю за bTV от миналата седмица, че има механизми за продължаването на програмата, но подобна възможност трябва да бъде подложена на обществен дебат за постигане на политически и обществен консенсус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още