IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Банковият сектор във Великобритания ще устои на икономическия срив

Стрес тест на британския банков регулатор показва, че Кралството се е насочило към най-големия си икономически спад за последните 300 години

16:02 | 07.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка:Simon Dawson/Bloomberg

Най-големите банки и дружества за жилищно кредитиране във Великобритания са достатъчно стабилни, за да продължат да отпускат заеми дори ако икономиката се свие с 30% по време на пандемията от коронавирус, съобщават от Английската централна банка (АЦБ), като се позовават на данни от извършен стрес тест.

Стрес тестът се основава на икономически сценарий, публикуван от АЦБ в доклада за паричната политика (MPR) в четвъртък, в който регулаторът посочва, че Великобритания е на път да отбележи най-големия икономически спад за последните 300 години, съобщава Ройтерс.

Според сценария на MPR британският брутен вътрешен продукт (БВП) ще намалее с почти 30% през второто тримесечие спрямо четвъртото тримесечие на миналата година и ще се възстанови след премахването на националната блокада.

Великобритания въведе извънредно положение в средата на март, като се очаква правителството да обяви известно облекчаване на ограниченията през следващите дни.

Създаденият от Министерството на икономиката стрес тест показва, че банките разполагат с капиталови буфери, за да издържат дори на по-големи загуби от тези, посочени в сценария, заяви АЦБ в междинния си доклад за финансовата стабилност (FSR). 

Коефициентите на капиталова адекватност се очаква да се понижат от 14,8% в края на 2019 г. до 11% през второто тримесечие според тестовия сценарий, което е все още много над минималните регулаторни изисквания. „Като цяло при стрес теста, базиран на сценария на MPR, банките понасят общи загуби от кредити от малко над 80 млрд. паунда (98,86 млрд. долара)“, изтъкват от АЦБ.

Компаниите могат да се сблъскат с дефицит на паричните потоци от около 140 млрд. паунда според сценария, посочва се във FSR. Използваемите капиталови буфери, натрупани от банките, са повече от достатъчни, за да поемат загубите от сценария в MPR и, с подкрепата на правителствените схеми за гарантиране на заеми, ще помогнат на корпоративния сектор да финансира дефицита, подчертават от АЦБ.

Регулаторът вече информира банките, че могат да използват 23 млрд. паунда в своите контрациклични капиталови буфери, които биха подкрепили кредитирането до 190 млрд. паунда.

В четвъртък АЦБ се отказа от предприемане на допълнителни стимулиращи мерки, но заяви, че е готова да предприеме още действия в подкрепа на икономиката.

Заместник-управителят на централната банка Джон Кънлиф заяви, че ако банките още веднъж не успеят да осигурят подкрепа, както при финансовата криза преди 10 години, общият икономически резултат ще бъде по-лош и ще доведе до по-големи загуби за компаниите от финансовия сектор.

„Въз основа на сценария и стрес теста икономическото въздействие на банките, които не предоставят подкрепа на икономиката, може да влоши собствените им капиталови позиции с около един процент“, предупреди Кънлиф.

АЦБ засили своята подкрепа за банките, насърчавайки ги да използват капиталови и ликвидни буфери над задължителните минимални изисквания, за да запазят кредитните потоци.

Регулаторът посочи още, че е спрял работата си по стрес теста на застрахователните дружества, като заяви, че няма да публикува резултатите от проучването досега. Следващият тест се отлага за 2022 г.

Основната банкова система, наред с пазарната инфраструктура, като дериватите, при които не се извършва централизиран клиринг, издържа на турбулентността и нестабилността на финансовите пазари през март, тъй като инвеститорите са реагирали на блокадите, посочват още от АЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още