IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещата детска болница ще е със статут на обект с национално значение

Това ще ускори реализацията на проекта

14:34 | 07.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Националната многопрофилна детска болница, която предстои да бъде построена, е определена за обект с национално значение. Това реши Министерският съвет, съобщават от пресцентъра.

Правителството прие Решение за определяне на обект „Изграждане на Национална многопрофилна детска болница“ за обект с национално значение.

Предвид острата необходимост от изграждане на първата в страната Национална детска болница, в която да се предоставят комплексни медицински услуги за деца и на едно място да бъдат събрани медицински специалисти от всички специалности, работещи с деца, обектът „Изграждане на Национална многопрофилна детска болница“ следва да бъде определен за „обект с национално значение“. 

Получаването на статут „обект с национално значение“ ще позволи да бъдат съкратени сроковете за провеждане на необходимите административни процедури, свързани с различните етапи от реализацията на проекта. По този начин Министерството на здравеопазването ще успее да осъществи проекта в предвидените срокове, с което ще бъдат изпълнени изискванията и препоръките на Европейския съюз, изразени в изготвената през 2005 г. Европейска стратегия „Здраве и развитие на децата и подрастващите“.

Припомняме, че ДЗЗД  „ДЕТСКО ЗДРАВЕ”, с водещо участие на „Главболгарстрой” АД, спечели търга за строителството на Националната детска многопрофилна болница.

На 2 април министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договор с обединение ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница.

Общата стойност на договора е 77,8 млн. лева без ДДС или 93,4 млн. лв. с включен ДДС.

В края на ноември миналата година ВАС отхвърли жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ) и остави в сила становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което се потвърди решението на министъра на здравеопазването за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка за детската болница.

Тричленният състав сметна, че решението на КЗК е правилно и при постановяването му не са допуснати нарушения, които да водят до неговата отмяна. В утвърдената от възложителя документация за участие се съдържат минимално необходимите данни за изготвяне от потенциалните участници на концепция за изпълнение на дейностите по предмета на поръчката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още