IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрю Бейли: Можем да увеличим количествените облекчения още през юни

Управителят на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия заяви, че не желае, но не изключва въвеждането на отицателни лихвени проценти

22:39 | 07.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Управителят на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия Андрю Бейли заяви, че паричните стимули могат да бъдат разширени веднага след следващия месец, тъй като Великобритания е изправена пред потенциално най-лошия икономически спад в цяла Европа, предава Bloomberg.

Обещанието на Бейли да „действа според нуждите“ предполага, че купуването на облигации може да нараства толкова дълго, колкото е необходимо, създавайки програма без ограничения. Бейли каза, че не прави разлика между това да има цел за количествените облекчения и безсрочен ангажимент, както ефективно направиха Федералният резерв и Европейската централна банка.

Централната банка  "може да увеличи своите количествени облекчения" през юни, каза Бейли в интервю за Bloomberg Television. „Поддържаме всички опции отворени“, заяви той.

Бейли говори след последното заседание на централната банка, в което двама от деветимата членове на  Комитета за паричната политика гласуваха за незабавно увеличаване на количествените облекчения със 100 милиарда паунда (124 милиарда долара). Все пак настоящият размер на количествените облекчения от 645 милиарда паунда бе запазен във финалното решение от заседанието.

"Все още ни остава доста път до края на тази програма и ще продължим по него", каза Бейли по време на пресконференция.

Тъй като централните банкери не желаят да намаляват основния институционален  лихвен процент  под сегашното ниво от 0,1%, количествените облекчения се превърнаха в най-важния инструмент за подпомагане на икономиката. Централната банка прогнозира, че през тази година тя може да се свие с 14% заради коронавируса. Това би било най-голямото икономическо свиване за страната от 1706г. насам. в в

Подобно на Фед и ЕЦБ, Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия намали лихвените проценти и увеличи количествените облекчения през март с цел подпомагане на  икономиката. По-голямата част от ударите за икономиката се очакват през това тримесечие, като вероятно БВП на страната ще спадне с 30%, а безработицата ще нарасне над два пъти до 9%.

Този възглед на централните банкери се основава на мерките за социално дистанциране и държавната подкрепа. Правителствените програми „работят“, каза Бейли в интервюто за Bloomberg, но „пътят за излизане от тази ситуация е несигурен“.

Попитан дали лихвите могат да бъдат намалени под нулата, Бейли каза: „Не искам да кажа, че сме по-близо до отрицателните лихви, но не изключваме нищо.“ Все пак централната банка е „много далеч“ от използването на този инструмент, добави той.

Централните банкери също предупредиха, че ако банките не помогнат на компаниите чрез постоянни парични потоци, блокадата ще нанесе големи щети на икономиката и на самите банки. Ограничаването на кредитирането може да доведе до несъстоятелност, по-висока безработица и падане на цените на жилищата, а всичко това ще се върне обратно към финансовата индустрия.

„Продължаващото разширяване на банковите кредити е от съществено значение за намаляване на по-дълбоките и дълготрайни щети за икономиката. Това е от колективен интерес за банките “, заявиха от централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още