IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Дончев: Някои секторни компании показват добри резултати

Европейски фирми отчитат спад на печалбите си с около 25% за първото тримесечие, посочи главният инвестиционен директор на „Експат Асет Мениджмънт"

20:13 | 07.05.20 г.
Даниел Дончев: Някои секторни компании показват добри резултати

Той посочи, че при приходите картината е подобна - 61% от компаниите са с по-добри приходи от очакваните от анализаторите, а 39%- с по-лоши. 

По думите на Дончев резултатите спрямо очакванията са на 10-годишно дъно.

Много по-различно е в секторно отношение. Компании, които са по-устойчиви и по-нециклични, дори в тази среда успяват да покажат добри резултати. Технологичните компании са такъв пример, здравеопазването се справя доста добре, както и комуналните услуги”, смята главният инвестиционен директор на „Експат Асет Мениджмънт". 

Дончев обясни, че този тип сектори, които не са засегнати от кризата с коронавируса, се представят добре, докато точно обратното е при петролните компании

“При тях има дълбок спад на печалбите. Има и някои финансови компании, на които също им се отразява много лошо и печалбите спадат драстично. След тях можем да наредим и такива компании, които се занимават с продажба стоки и услуги, които не са от първа необходимост”, поясни той.  

Експертът потвърди, че ситуацията е подобна в Европа и Азия и дори резултатите са по-лоши. 

В Европа спадът на печалбите е около 25% за първото тримесечие. Но в Европа има повече засегнати компании. А в Азия сезонът на отчетите е на по-ранен етап и нямаме представителна извадка”, каза главният инвестиционен директор.
Той припомни, че част от компаниите или отказаха да изплащат дивидент, или спряха обратното изкупуване на своите акции.

Много компании се въздържат от прогнози до края на годината. Те са предпазливи в тази среда, не могат да кажат дали могат да постигнат заложените цели”, поясни Дончев. 

Според него ситуацията е доста сложна за инвеститорите, защото нямат сигурност и прозрачност, каквито са имали предните години. 

Виждаме голяма разлика в представянето на отделните сектори. Тези компании, които най-много пострадаха - авиосектора, туризма, развлекателния бизнес - са с големи спадове, защото инвеститорите не могат да преценят пълната картина в момента. Ще има и немалко фалити в тези сектори”, прогнозира Даниел Дончев . 

Ще пренаредят ли инвеститорите портфейлите си? Как щеше да изглежда сезонът на отчетите, ако не беше Covid-19?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости от предаването "В развитие" вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още