IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq заличи загубите за годината и вече е на плюс

Другите два основни щатски индекса също завършиха възходящо сесията в четвъртък

23:58 | 07.05.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза ръст за четвърти пореден ден в четвъртък, заличавайки огромните загуби от началото на годината, предава CNBC.

Технологичните акции продължиха силните си ръстове през последните дни, а инвеститорите залагат все повече на скорошно отваряне на американската икономика.

Технологичният показател отбеляза повишение от 1,4% и завърши сесията на ниво от 8979,66 пункта. Книжата на Apple поскъпнаха с 1%, а тези на Facebook, Amazon и Alphabet също регистрираха ръст. За годината Nasdaq отбелязва скромен напредък от 0,1%.

В четвъртък за първи път един от основните щатски индекси излиза на зелена територия от началото на годината, след като коронавирусната пандемия доведе до затварянето на смятани за несъществени бизнеси и предизвика масови съкращения и историческа разпродажба на пазара.

Скокът на Nasdaq се дължи най-вече на рязкото поскъпване на книжата на големи технологични компании като Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Alphabet. Те са прибавили най-малко 15,8% към стойността си това тримесечие и са на положителна територия от началото на годината. Книжата на друга голяма технологична компания, Microsoft, са поскъпнали с над 16% тази година и за тримесечието.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average също прибави 211,25 пункта към стойността си в четвъртък и достигна ниво от 23 875,89 пункта. S&P 500 напредна с 1,2% до ниво от 2881,19 пункта. И двата индекса обаче са надолу с над 10% за 2020 г.

Книжата на компании, които ще се възползват от отварянето на икономиката, постигнаха ръст, включително тези на Hilton Worldwide и MGM Resorts. Цената на акциите на Hilton се повиши с 1,6%, а тази на MGM прибави 7,3%. Carnival постигна ръст от над 5%, а книжата на Norwegian Cruise Line поскъпнаха със 7,9%.

„Пазарът на акции ни казва като водещ индикатор, че има сценарии за икономиката, които не са толкова драконовски, както някои от нещата, които четем в медиите“, коментира Том Райт от JMP Securities.

Днешните ръстове на Wall Street се случват, въпреки че още 3,17 млн. американци са подали заявления за помощи при безработица миналата седмица, с което общият им брой през последните седем седмици достигна 33,5 млн. души. Но макар заявленията при безработица да продължават да растат, броят им през миналата седмица е най-ниският след обявяването на коронавируса за пандемия.

Щати като Калифорния и Ню Йорк обявиха планове за постепенно отваряне на икономиката си. Други щати като Джорджия вече позволиха на някои смятани за несъществени бизнеси да възобновят операциите си.

На корпоративния фронт Peloton обяви, че приходите й са нараснали с 66% през фискалното й трето тримесечие, тъй като повече американци са купували фитнес оборудване за домашна употреба по време на коронавирусната пандемия. Компанията обяви също, че регистрира търсене от нови клиенти, които са били вдъхновени да купуват един от велоергометрите й по време на пандемията от COVID-19. Книжата на Peloton поскъпнаха с 16%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа намалява до съответно 0,639% и 1,33%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути отбелязва спад от 0,23% до 99,86 пункта. Еврото поскъпва с 0,32% до 1,083 долара, а паундът прибавя 0,17% до 1,236 долара. Спрямо йената щатските пари прибавят 0,11% към стойността си до 106,26 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи, след като оптимизмът, който преди това подкрепяше цените, започна да отслабва.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отписаха 44 цента до 23,55 долара за барел, след като по-рано по време на сесията сортът отбеляза ръст от над 11%. Контрактите върху международния бенчмарк Брент, поевтиняха с 26 цента до 29,46 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 2,2% до 1725,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
pioner
преди 3 години
46 % от тежестта на Nasdaq са 6 акции на 5 компании които растат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още