IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Цените на жилищата във Великобритания ще намалеят с 16%

Очакванията са с възстановяването на икономическата дейност те постепенно да се увеличат

12:09 | 08.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Цените на жилищата във Великобритания ще намалеят с 16% заради икономическите сътресения, породени от коронавируса, показват резултатите от стрес теста на Английската централна банка (АЦБ), цитирани от Bloomberg.

Спадът ще съответства на свиването на цените на жилищните имоти по време на финансовата криза, макар че според централната банка този път кредиторите няма да регистрират „много материални загуби в случай на дефолт“ заради по-устойчивите си счетоводни баланси.

Жилищният пазар във Великобритания е замразен по време на пандемията, тъй като правителството не позволява огледи и трансакции. Кредиторите изтеглят ипотечни продукти с по-високо съотношение между стойността на заема и стойността на обезпечението, за да се защитят в случай, че цените намалеят значително, тъй като икономиката се свива, а безработицата расте.

АЦБ предвижда, че след спада цените постепенно ще се увеличат с възстановяването на икономическата дейност във Великобритания и намаляването на безработицата. Банките ще имат лоши кредити на стойност едва 4 млрд. паунда (4,95 млрд. долара) при този сценарий.

Цените на жилищата във Великобритания намаляха с 0,6% през април спрямо предходния месец, съобщи ипотечният кредитор Halifax в четвъртък. Годишният темп на покачването им се е забавил до 2,7%.

„Заради ограничения брой на наличните трансакции изчисляването на средните цени на жилищата неизбежно става по-трудно“, коментира Ръсел Гали, управляващ директор на Halifax. „Това ще доведе до голяма волатилност, докато се появят повече данни“, допълва той.

В същото време наемите са намалели в пет от осем области на Великобритания през април заради блокадата, сочи индекс на компанията Goodlord Rental Index, цитиран от онлайн изданието Propertywire.com.

Уелс и Уест Мидландс са регистрирали най-големия спад от по 6%. Североизточна Англия е отчела свиване от 4%, а в Голям Лондон и Северозападна Англия средните наеми са намалели с 2%.

Средната цена на наемите във Великобритания като цяло се е понижила с 2%  - от 878 паунда (малко над 1000 евро) на 861 паунда (983 евро) на имот на месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още