IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в България се свива с 6,9% през март

На месечна база понижението е 5,1%, показват данни на НСИ

12:36 | 08.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

През март 2020 г. промишленото производство намалява с 6,9% спрямо същия период на 2019 г. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. За месец спадът е 5,1%.

Това на практика са първите по-сериозни икономически данни, които вече отразяват последиците от разпространението на коронавируса. Припомняме, че през февруари 2020 г. промишленото производство в България отбеляза макар и слаб ръст от 0,1% спрямо същия месец на миналата година.

nsi1 nsi1

Според НСИ основна причина за сериозния спад на годишна база през март е намалението в преработващата промишленост - с 9,8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,4%. Ръст е отчетен при добивната промишленост - с 12,3%.

По-значително намаление в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде - с 46,4%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 31%, производство на облекло - с 26%, производството на мебели - с 24,9%.

nsi3 nsi3

Ръст има при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 12,2%, производството на хранителни продукти - с 8,3%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 4,8%.

На месечна база спрямо февруари се наблюдава намаление в преработващата промишленост - с 6,9%, а увеличение - при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,6%, и в добивната промишленост - с 1%.

nsi2 nsi2

През март по-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството, некласифицирано другаде - с 59,8%, производството на мебели - с 25%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 21,8%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 18,5%. Съществено увеличение е регистрирано при: производството на лекарствени вещества и продукти - с 14,4%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 9,9%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още