IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството в България отчита двуцифрен спад през март

Понижението е по-осезаемо при сградното строителство, отколкото при строителството на инфраструктура, сочат данни на НСИ

14:26 | 08.05.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Camilla Cerea/Bloomberg</em></p>

Снимка: Camilla Cerea/Bloomberg

Строителната продукция у нас отбелязва двуцифрен спад както на годишна, така и на месечна основа през март. Понижението при сградното строителство е по-осезаемо от свиването при строителството на инфраструктура, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо март 2019 г. произведената строителна продукция у нас намалява с 14%, спрямо февруари също е отчетен спад - от 11,2%, показват данните на националната статистика.

Припомняме, че в средата на март у нас беше въведено извънредно положение с цел овладяване разпространението на коронавируса. Строителни предприемачи побързаха да уверят, че засега няма замразени строителни обекти у нас, но данните на НСИ показват, че забавяне на темповете все пак има.

Председателят на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев коментира пред Bloomberg TV Bulgaria, че ако пандемията продължи повече от очакваното, е възможно да има спиране на поръчките и спад на строителството. Той обаче не очаква да се стигне до срив.

Сградното строителство се свива с 16,8% на годишна основа през март, като спадът е най-големият от юли 2016 г. насам. През февруари то намаля с 2,4%, като регистрира понижение на годишна основа за първи път от ноември 2018 г. Строителство Строителство

Гражданското и инженерното строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура, се понижава с 9,8% на годишна основа. Това е най-големият спад от февруари 2017 г. насам и първо годишно свиване от ноември 2019 г.

Спрямо февруари продукцията от сградното строителство намалява с 15,3%, а на гражданското и инженерното строителство – с 5,3%, сочат данните на НСИ.

За сградното строителство това е най-големият месечен спад от януари 2016 г., а за инфраструктурното – от февруари 2018 г. 

Строителство Строителство

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Гледай как ще има двуцифрен спад и при цените.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още