IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще може ли ЕС да реагира по-добре в бъдеще на нови здравни кризи?

Дългосрочният бюджет е най-важният въпрос за Евросъюза до края на годината за реакция при кризата, посочи Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България

15:58 | 08.05.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Кризата с коронавируса е много важна, защото е първата от подобен характер, с която Европейския съюз се сблъсква през последните години. Здравеопазването не е в правомощията на ЕС и не може да вземе мерки, които да бъдат валидни в страните членки на общността. Ето защо е важно да бъдем снабдени с отговор и за бъдещи подобни кризи. Това препоръча в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие", Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

„Европейският парламент призовава да има възможност да се направи така, че ЕС да може да реагира в бъдеще при подобна заплаха за здравето на европейските граждани. Това е било още в плановете на Робер Шуман – да се изгради европейска здравна общност, която да може да реагира на подобни кризи, които не познават граници", коментира той.

По думите му позицията на ЕС за предприемането на единни действия срещу кризата беше много важна.

„Европейската солидарност е в ход и тя е факт. Бяха отделени огромни средства за борбата срещу коронавируса. Мерките са налице. Европейският парламент призова за създаването на фонд от над 50 млрд. евро, който да помогне за преодоляването на тази здравна криза", посочи Теодор Стойчев.

Според ръководителя на Бюрото на Европейския парламент в България в краткосрочен и до голяма степен в дългосрочен план борбата срещу коронавируса остава приоритет за ЕС.

„Работата продължава и по много други въпроси. Дългосрочният бюджет очевидно е най-важният въпрос, който ще се разглежда до края на годината. Важно е да бъде постигнато споразумение и да бъде приет амбициозен бюджет“, смята Стойчев.

Той потвърди, че сред приоритетите на Брюксел е и прилагането на Зелената сделка.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Хахахахха, че то по-зле може ли ???? НЕ затвориха външните граници, НЕ затвориха и вътрешните - оставиха цяла Европа да пламне, докато те се занимаваха със "зелени политики" и с криви и прави краставици. Безделници, крeтени, некомпетентни пърчовци, психопати и извратенци съсипват Европа... ЕС в тоя си вид трябва да бъде унищожен, за да оцелеят европейските народи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още