IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в САЩ нараства трикратно до рекордните 14,7%

Страната губи 20,5 млн. работни места през април

15:46 | 08.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <span class="news-rsf-editor-byline"><span itemscope="" itemtype="http://schema.org/Person"><span itemprop="name">Vince Golle/Bloomberg</span></span></span></p>

Снимка:

Безработицата в САЩ нараства до 14,7 процента през април в резултат на пандемията от коронавирус. Това е най-високото ниво, откакто започва да се води статистика след Втората световна война, съобщава правителството на САЩ в петък. Анализатори обаче очакваха ръст до 16 процента.

Априлският дял на безработните надхвърля рекорда, регистриран след войната, от 10,8%, но е по-нисък от безработицата по време на Голямата депресия през 30-те години на ХХ век, оценена на 24,9%. Пикът на безработицата по време на финансовата криза е достигнат през октомври 2009 г. и е 10%.

По-обширният измерител, който включва онези, които не търсят работа, както и тези, които работят на непълно работно време по икономически причини, също достига най-високото си ниво - 22,8%. Тези данни може да дадат по-точна картина на настоящата ситуация със заетостта, тъй като на милиони работници им се плаща, за да останат у дома и по този начин не желаят или могат да търсят нова работа.

Скокът на реалната безработица отразява понижаването на дела на реалната заетост до 60,7%, най-ниското му ниво от 1973 г. насам.

Априлските данни представляват зашеметяващ обрат за пазара на труда, който беше достигнал пълна заетост само преди два месеца. 

Миналия месец са били загубени 20,5 млн. работни места извън земеделието. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха обаче около 22 млн. загубени места през април. Както се очакваше, най-тежко засегнатият сектор е хотелиерството и ресторантьорството, както и свободното време,, който губи зашеметяващите 7,7 млн. служители. От тях 5,5 млн.работни места са загубени в заведенията за хранене и пиене.

Загубата на работни места беше най-опустошителна при търговците на дребно, ресторантьори, хотелиери и промишлени производители, но през април пострада и голямата американска индустрия. Дори и здравеопазването загуби 1,4 милиона работни места през миналия месец на фона на най-тежката здравна криза в историята на Америка, показват официалните правителствени данни.

Заетостта в търговията на дребно пък се раздели през миналия месец с 2,1 млн. работни места, като най-силно пострадаха търговците без присъствие в онлайн мрежата, тъй като пътнико потокът покрай тях де факто пресъхна.

Изненадващата жертва се оказа и здравната индустрия, където заетостта нарастваше от десетилетия. Близо 1,5 милиона работни места в медицинската професия бяха заличени през април, тъй като пациентите избягваха болниците и заради коронавируса бяха отменени редица здравни процедури.

Преди да започне кризата през февруари, равнището на безработица в САЩ беше 3,5 процента, а през март се повиши до 4,4 процента.  По този начин пазарът на труда, който процъфтяваше до избухването на причинената от коронавируса криза, попада във водовъртеж: увеличаването на безработицата е съпроводено с ограничения за напускане на домовете в големи части на САЩ. Повечето щати призовават своите граждани да останат у дома поради риск от зараза. 

Въпреки това вирусът се разпространява бързо. САЩ са страната с най-много заразени и смъртни случаи в световен мащаб - там досега има повече от 75 000 жертви на Covid-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още