IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow затвори с ръст от над 400 пункта въпреки сътресенията на пазара на труда

Инвестоторите смятат, че най-лошото от пандемията вече е преминало

23:44 | 08.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса затвориха сесията в петък на зелена територия въпреки сериозно влошените  данни за пазара на труда в САЩ. Инвеститорите прогнозират, че най-лошото от коронавируса и влиянието му върху икономиката вече е отминало, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши  с 455,43 пункта, или с 1,91%, до ниво от 24 331,32 пункта. Широкият измерител S&P 500  добави 48,61 пункта, или 1,69%, до ниво от 2929,80 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 1,58%, или 141,66 пункта, до ниво от 9121,32 пункта.

По-рано в петък от министерството на труда съобщиха, че безработицата в страната е достигнала до 14,7% през април в резултат на пандемията от коронавирус. Това е най-високото ниво на показателя след Втората световна война.

Индексът S&P 500 отскочи с над 30% от най-големите си спадове в края на март и се намира само на 15% от рекордното си ниво. Измерителят Nasdaq Composite се повиши с над 35% от най-ниските си нива и вече отчита повишение от 1,3% за 2020 г.

„Удивително е наистина като се има предвид, че все още работим от вкъщи“, казва Джей Джей Кинахан, главен пазарен стратег в TD Ameritrade, относно възстановяването на пазарите.

Кинахан също отбеляза, че пазарът продължава да прогнозира бързо възобновяване на американската икономика, след като коронавирусът възпрепятства икономическата активност в страната. „Забелязва се това усещане: „Ще се върнем на работа и нещата ще се развият по-добре“. Но с какъв темп ще се подобрят и ще бъде ли това устойчиво?“, запита той.

Акциите на авиокомпании като Delta, American и United поскъпнаха с около 3,3%. Книжата на  Disney се търгуваха 2,3% по-високо, докато тези на MGM Resorts отчетоха ръст в цените си с 3,8%.

"Това е лоша среда", казва Робърт Тип, главен инвестиционен стратег в PGIM Fixed Income. „Но оптимизмът на пазарите изглежда повишен спрямо това, което се случва“, каза още той.

Настроението на Wall Street бе повдигнато и от проведения телефонен разговор между министъра на търговията Ситвън Манучин и американския търговски представител Робърт Лайтайзър с китайския вицепремиер Лю Хъ за състоянието на търговското споразумение между САЩ и Китай, договорено през януари. В изявление те казаха, че и двете страни „са се съгласили, че въпреки настоящата ситуация в световен мащаб, ще изпълнят задълженията си по споразумението своевременно“.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа е съответно до 0,683% и 1,385%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 99,78 пункта.

Еврото се разменя с ръст от 0,02% на ниво от 1,083 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 1,53 долара до 30,99 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат повишение от  1,23 долара до ниво от 24,78 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 1,01% до ниво от 1708,30 долара за тройунция.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 5
scott
преди 3 години
индексите, особено сащ30 ше са много нагоре! СКОРО!Ама не щото икономиката е силна а поради прости причини.Имаш 2 трилиона кеш във вид на ваучари с ликъ на тръмп + 20 трилиона ше се напечатат за "неограничено изкупуване на активи". Кво кат имаш 100 милки безработни? Стойностите ше са нагоре. По схемата: 2-2 е равно на 4. ти им викаш, ама как така, не е ли НУЛА? А те ти казват: виж ся тез, дет са ти минус 2 сме ги обезпечили, всъщност са нула, даже сме надпечатали, за да стигнат до плюс 2 и нашта сметка е ЧЕТИРИ! Ама това противоречи на математически и секви закони? Е, нищо де, ИНВЕСТИТОРИТЕ очакват, че най-лошото от изваждането вече е минало, че винаги ще прибавяме +2 и утре 2-2 ше ни е равно на 6! те, затва така, държът акции, активи, търгувнат с индекси....*** имало -2 в безработни в уравнението? СКОРО ШЕ СА ПОЧИНАЛИ ОТ КОРОНАВИРУС И ЗДРАВНАТА КАСА ШЕ ГИ СМЕТА +2. УПС....ВЕЧЕ СМЕ НА 8! повтарям осем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 3 години
Как изглежда цифрата 30 милиона НОВОрегистрирани безработни ??Неофициално броят на безработните в САЩ е достигнал 60 милиона души. Доколкото си спомням ОСНОВНИЯ измерител на икономиката на САЩ е ръста на безработицата. В момента той е ужасяващ и с тренд на увеличаване. Останалите индекси са в резултат на СПЕКУЛА , а не на реална икономука. ДОКОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ ПАНДЕМОСВАТ И ВСЯВАТ СТРАХ, КОЙТО Е ПО УНИЩОЖИТЕЛЕН ОТ ВСИЧКО ДРУГО ОСТАНАЛО?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още