IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калифорния не разреши на Tesla да отвори завода си във Фремонт

Компанията не отговаря на критериите за подновяване на дейност, става ясно от съобщение на здравните власти в окръг Аламеда

10:53 | 09.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Властите в Калифорния са заявили на Tesla, че все още няма да може да отвори единствения си завод за производство на автомобили в САЩ. Решението бе съобщено часове, след като главният изпълнителен директор Илон Мъск обяви плановете си за подновяване на дейността, съобщава Bloomberg.

„Не сме казали, че ще е уместно да продължим напред“, заяви Ерик Пан, здравен инспектор на окръг Аламеда, по повод намерението на Tesla. Местните власти заявиха в изпратена по имейл позиция, че са информирали компанията, че тя не отговаря на критериите за подновяване на дейност.

Tesla се надяваше да поднови работата в завода в петък следобед, заяви самият Мъск в имейл до своите служители, видян от Bloomberg. Той посочва решението на губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм от по-рано същия ден, че някои производители в щата ще могат да подновят дейност от петък.

Това, което Мъск не е посочил на своите служители, е, че Нюсъм също така дава право на местните власти да запазят строгите си ограничения. Окръзите в залива на Сан Франциско, сред които е и Аламеда, заявиха, че оставят в сила ограниченията, които са в сила до края на май.

Представители на Tesla не са отговорили на искането за коментар на Bloomberg. Но в отделен имейл Валери Каперс Уокман, ръководителката на отдела за човешки ресурси на производителя за Северна Америка, е заявила, че фабриката във Фремонт ще започне да оперира с 30% от стандартната си работна ръка на смяна. Не е ясно обаче дали този брой на персонала ще е достатъчен за производство на автомобили.

„Подновяването на производството може да не започне преди юни“, посочва Дан Леви, анализатор на Credit Suisse. Акциите на Tesla поскъпнаха с над 5% по време на търговията в петък, като ръстът в стойността им от началото на годината е от 96%.

 Илон Мъск е критик на заповедта за затваряне на икономиката, наричайки мярката „фашистка“. Tesla иска да поднови работа, настоявайки, че дейността и е бизнес от съществено значение – само каквито имат право да извършват дейност в преобладаващата част на САЩ на този етап. Но местните власти в щата Калифорния заявиха, че заводът във Фремонт не може да отвори врати, тъй като представлява риск за общественото здраве.

Друга причина, заради която не е ясно дали Tesla ще може да произвежда автомобили – дори и Аламеда да позволи на завода във Фремонт да отвори врати, то доставчиците на компанията в други щати най-вероятно няма да могат да оперират.

Решението на властите в Калифорния стана факт, след като в петък бе съобщено, че Tesla спира производството и в завода си в покрайнините на Шанхай. По информация на източници компанията е уведомила много от своите работници, които е трябвало да се върнат на работа в сряда (6 май) след петдневна пауза, да удължат почивката си и да се върнат на работните си места след 9 май.

Причината за внезапното спиране не е изяснена веднага от Bloomberg, но китайският новинарски сайт 36kr съобщава, че това се дължи на недостиг на компоненти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още