IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша очаква да избегне рецесията през 2020 г.

Не затворихме индустрията си по време на блокадата и имаме буфер на пазара на труда, коментира вицепремиерът Ядвига Емилевич

16:20 | 09.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Полската икономика може да избегне рецесията през 2020 г. и да продължи с растежа през следващата година. Това поне е мнението на вицепремиера Ядвига Емилевич, цитирана от Bloomberg.

Коментарът на Емилевич представлява една значително по-оптимистична прогноза за страната от тази на Европейския съюз за свиване от 4,3% тази година. Полша бе единствената държава, която поддържаше растеж по време на глобалната финансова криза и сега се очаква да се представи по-добре спрямо останалите държави в ЕС по време на пандемията, въпреки че наложи сходни мерки за социално дистанциране.

„Може да избегнем рецесията тази година, не затворихме индустрията си по време на блокадата и имаме буфер на пазара на труда“, заяви още вицепремиерът в интервю за радио RMF. „Растеж от 4% е възможен през следващата година, това е нашата цел“, допълни тя.

И докато редица държави в Европа започват постепенно да отпускат ограниченията върху икономиките си, то в Полша вече заработиха отново моловете, въпреки че ресторантите в тях остават затворени, а броят на клиентите ще бъде ограничен.

Емилевич заяви, че на този етап отварянето на училищата преди лятната ваканция ще бъде „трудно“.

Колкото до безработицата вицепремиерът заяви, че тя би трябвало да остане под контрол благодарение на отворените около 1 млн. работни места, след като украинците, работещи в страната се прибраха в родината си заради пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Поляците показаха, че успяват да запазят положителен темп на растеж през кризата 2008-2009 г. - единствени те сред ВСИЧКИ други 28 страни от ЕС.Както разбирам, пак са предвидили някои основни неща за икономиката още по време на карантината. Има изгледи да се справят и сега. Искрено им го желая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още