IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК може да заведе процедура срещу Германия заради решението на съда за ЕЦБ

ЕС е общност от ценности и закон, които ЕК ще поддържа и защитава по всяко време, твърди Урсула фон дер Лайен

12:49 | 10.05.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обмисля завеждане на процедура за нарушение срещу Германия заради неотдавнашното решение на Конституционния съд за политиките на Европейската централна банка. Това става ясно от писмо на Фон дер Лайен до евродепутата от Зелените Свен Гиголд, с което разполага DPA.

Федералният конституционен съд възрази през тази седмица срещу закупуването на държавни облигации на ЕЦБ, като за първи път се противопостави на решение на Европейския съд. Поради това Гиголд поиска ЕК започне производство за нарушение.

Фон дер Лайен подчертава, че в момента съдебното решение от Германия се анализира подробно. „Въз основа на тези знания ние проучваме възможните следващи стъпки до производството за нарушение“, пише ръководителят на комисията до Гиголд.

Решението на Конституционния съд повдигна редица въпроси, които докосват ядрото на европейския суверенитет, се казва в писмото. Паричната политика на ЕС е изключителна отговорност. Правото на ЕС има предимство пред националното законодателство и решенията на Съда на ЕО са задължителни за всички национални съдилища, пояснява председателят на ЕК.

„Последната дума за правото на ЕС винаги има Съдът на Европейската общност в Люксембург“, пише Фон дер Лайен. „Аз гледам на това много сериозно“.

ЕС е общност от ценности и закон, които Европейската комисия ще поддържа и защитава по всяко време, заключава още германката.

Едва преди дни бившият германски министър на финансите и сегашен председател на Бундестага Волфганг Шойбле (Християндемократически съюз - ХДС) видя опасност за съществуването на еврото след решението на Федералния конституционен съд за покупките на облигации от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). 

„Възможно е съществуването на еврото сега да бъде поставено под въпрос в други държави членки на ЕС - защото всеки национален конституционен съд може да преценява и решава сам за себе си“, заяви Шойбле пред редакционната мрежа Deutschland (RND/Freitag). „Никой не се радва на тази ситуация“, призна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
wag1111
преди 3 години
Германия отдавна си гласува нови собствени правила в рамките на ЕС. До преди известно време се чудех каква е причината, но след като решиха да хлопнат границите, вече картинката започна да се изяснява. От тук, от там се прокрадва по някоя новинка за желание за връщане, на нова Дойче Марка. Видяхте и настроението на Франция към новодошлите чужденци (български граждани), които с договори за работа там, бяха върнати отново в БГ, както и ултиматума поставен към автомобилния им бизнес, че ще ги подпомогнат само ако си върнат по-голямата част от производството отново във Франция. Самият ЕС едва ли, ще се запази в досегашния си вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
*** га ядохте кибапчета напреки не ревахте, а?Егати гнусния съюз лицемерен. Да се разпада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
Тая е по-зле и от ишиаса ! Баси марионетката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
ЕК ше бъдат затворени в най-скоро време поради изчерпване и несъстоятеност дет всички ги видехме през Февруари/Март, освен тва таз никой не я е избирал за да седи там и да дава акъл ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още