IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО: Китай не ни е оказвал натиск за коронавируса

Китайският президент Си е поискал от Тедрос Тедрос да скрие информация за предаването от човек на човек на вируса, твърди германският Spiegel

08:08 | 11.05.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: <span class="news-rsf-editor-byline"><span itemscope="" itemtype="http://schema.org/Person"><span itemprop="name">John Lauerman,</span></span></span> Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Световната здравна организация (СЗО) заклейми като неверни твърденията в публикация на германското списание Spiegel, че е скрила информация за новия коронавирус след натиск от Китай, предаде AFP.

Агенцията на ООН каза в комюнике, че статията на Spiegel за телефонен разговор от 21 януари между ръководителя й Тедрос Гебрейесус и китайския президент Си Дзинпин е невярна и безпочвена.

Spiegel написа, че Си е поискал от Тедрос да скрие информация за предаването от човек на човек на вируса и да забави обявяването на пандемия. Списанието се позова на германската агенция за външно разузнаване, която отказва да коментира статията. 

СЗО каза, че Тедрос и Си никога не са разговаряли по телефона и добави, че такива неточни данни възпрепятстват усилията за борба срещу Covid-19. 

Същевременно китайският посланик в Германия Ву Кен отхвърли също обвиненията към страната си, казвайки, че Китай няма възражения срещу независимо разследване на произхода на вируса. Страната му подкрепяла „изследователския обмен между учени“. В момента китайски и американски учени работят по изследователски проекти за проследяване на вируса.

Ву оспорва твърденията, че Китай първоначално е покрил избухването на епидемията, но също така признава, че страната е допуснала грешки. Дипломатът не вижда никакви шансове за успех в обявените искове за обезщетения срещу страната му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Естествено, че така ще каже, САЩ ги отрязаха от хранилката, ако го направят и други държави, ще трябва да ги закриват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
За тези, които не са разбрали - според кафявата пропаганда, която наливат в главите на мypзилажа, Бил Гейтс бил виновен за вируса, но в същото време, Китай масово заплашва и натиска да се спре разследването на произхода на вируса.Какъв е извода: Бил Гейтс е китаец!:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
LuckyYou
преди 3 години
Ако Китай не ви е оказвал натиск, значи просто сте некадърни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още