IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерик Шмид окончателно напуска Google, дори и като консултант

Напускането на компанията се случва на фона на опасения за възможен конфликт на интереси заради участието му в правителствени проекти

10:08 | 11.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Ерик Шмид, човекът, който осъществи трансформацията на Google от стартъп в Силициевата долина до глобален титан, вече не е съветник на гиганта при търсачките и на неговата компания майка Alphabet, отбелязвайки още един важен момент в неотдавнашните сътресения сред мениджмънта, при които старите лица напускат.

Шмид, който беше привлечен за изпълнителен директор на Google през 2001 г., е напуснал и позицията си на технически съветник през февруари, пише CNET, позовавайки се на човек, запознат със ситуацията. Напускането му приключва 19-годишен мандат в Google, където той бе въведен като „възрастния надзор“ над младите основатели на компанията Лари Пейдж и Сергей Брин. Напускането на Шмид се случва три години, след като той заяви, че се оттегля като изпълнителен председател и повече няма да изпълнява оперативна роля.

Представители на мениджъра и на компанията отказват коментар.

Напускането на Шмид бележи още един етап от развитието на Google и се случва, след като участието му в правителствени проекти повдигна редица въпроси за конфликт на интереси. В края на миналата година Пейдж и Брин, които стартираха Google като студенти в университета в Станфорд през 1998 г., предадоха ръководството на Alphabet и неговите разширени операции на Сундар Пичай, който ръководеше основния бизнес за търсене от 2015 г. Дейвид Дръмонд, който от 14 години е юридически ръководител на концерна, се оттегли през януари след опасения за негови минали отношения.

На фона на напускането на „оригиналното ръководство“ служителите и наблюдателите в индустрията поставят под въпрос дали най-голямата търсачка в света, с повече от 120 000 служители по целия свят, може да поддържа известната си култура на свобода. През последните три години напрежението между ръководството и служителите се засили - по отношение на обработването на обвиненията за сексуални нарушения, насочени към висшите мениджъри, цензуриран проект за търсачка в Китай и инициативи за изкуствен интелект на Министерството на отбраната на САЩ.

Ролята на Шмид в Google постепенно намаляваше, след като той се оттегли като изпълнителен директор през 2011 г. Все пак връзките му с компанията предизвикаха съмнения, тъй като Шмид увеличи работата си по военните инициативи на САЩ. Той председателства съвет за иновации в отбраната - консултативна група, насочена към внедряване на нови технологии в Пентагона, включително напредъка в областта на машинното обучение. Той е и председател на Комисията за национална сигурност по изкуствен интелект, която съветва Конгреса по въпросите за изкуствения интелект за отбраната. Критиците обаче се притесняват, че Шмид може несправедливо да прокара финансовите интереси на Google в работата си с военните.

По-рано през миналата седмица губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че Шмид ще бъде председател на комисия, на която ще бъде възложена задачата да актуализира технологичната инфраструктура и технологичните практики на щата по време и след пандемията на коронавирус. Групата ще се занимава с теми, включително телемедицина, широколентов интернет и дистанционно обучение, каза Шмид. Назначението също предизвика опасения за влиянието на големите технологични концерни в публичния сектор, особено предвид предишните скандали за поверителност на данните в Google.

65-годишният сега Шмид се присъедини към Google, след като бе изпълнителен директор на производителя на софтуер Novell.

Макар днес Пейдж и Брин да са повече от благодарни на Шмид, първоначално те не го искат в компанията. Когато през 1998 г. основателите на Google печелят финансиране от два венчър фонда, те са убедени, че могат да развият компанията си в световна империя сами. И двата фонда обаче искат от тях да назначат опитен изпълнителен директор, който да управлява бизнеса, когато Google започне да расте, отбелязва списание Wired.

Пейдж и Брин обещават, но две години отлагат назначението на такъв човек. Тогава Шмид беше представен пред основателите от двама от най-изтъкнатите по това време инвеститори на Google, рисковия капиталист Джон Доър от Kleiner Perkins и Майк Мориц от Sequoia Capital.

По време на мандата на Шмит компанията се разширява отвъд корените си като търсачка до други технологии, включително мобилни телефони и онлайн видео. Освен това тя прие корпоративна структура, която отразява нарастващия ѝ финансов успех. Шмид помогна за листването на концерна през 2004 г., дебют на фондовия пазар, който го направи милиардер. (Той все още държи акции на компанията за около 5,3 милиарда долара).

Шмид остава изпълнителен директор на Google в продължение на едно десетилетие, преди да поеме позицията на изпълнителен председател, а Пейдж пое най-високата дейност. През 2015 г. компанията разкри преструктуриране, създавайки компания майка на Google, наречена Alphabet. Шмид стана изпълнителен председател и на новото дружество.

Няма потребител на интернет, който да не е използвал продукт на Google поне веднъж. Повечето хора дори не осъзнават, че използват поне няколко технологии на Google почти постоянно. Всеки би се съгласил, че компанията е донесла множество промени в глобалната мрежа. За да бъде това възможно обаче, са необходими и много усилия зад кулисите. Именно това бе една от основните задачи на Шмид в Google. Той трябваше да изгради корпоративната инфраструктура, която да осигурява едновременно възможност за бърз растеж, но без това да е за сметка на качеството. Това е предизвикателство във всяка фирма, но най-вече в технологичните, където визионерството и мечтите са на първо място, а бизнесът не e интересен на гийковете.

Шмид, Пейдж и Брин през 2008 г.

От 2011 г. насам Шмид е посланик на компанията във Вашингтон - някои анализатори по-рано сравниха ролята му с тази на външен министър на Google. По време на администрацията на президента Барак Обама Шмид, който подкрепяше много политици на демократите, представляваше Google по редица политически въпроси. Той също така дари пари и техническа помощ на екипа на Хилъри Клинтън по време на президентската надпревара през 2016 г.

Но откакто президентът Тръмп влезе в Белия дом, позицията на Шмид се промени. Той е заменен в изявите си във Вашингтон от други мениджъри в Google, включително от Сюзан Молинари, бивш републикански конгресмен от Ню Йорк, казват някои от източниците, запознати със случващото се в компанията. Google също така има и нови служители във Вашингтон, като Макс Папас, дългогодишен политически деятел, който има взаимоотношения с Чарлз и Дейвид Кох - милиардерите, подкрепящи каузите на консерваторите.

През последните няколко години Шмид става все по-ангажиран във филантропията чрез собствената си семейна фондация, която току-що стартира научна стипендия в размер на 25 млн. долара, както и  чрез Rise of the Rest, който инвестира в стартиращи компании в Северна Америка. Той също така е член на Борда на Broad Institute, който се фокусира върху медицината и профилактиката на заболявания.

През 2017 г. Шмид премина на новата позиция на технически съветник, дейност, която компанията никога не е описвала ясно. Все пак той имаше двама административни асистенти в централата на Google. Персоналът е преназначен след напускането на Шмид, съобщи източникът, запознат със ситуацията.

Напускането на Шмид означава, че той официално, ако ще и символично досега, не получава никакво заплащане от Alphabet. Той печелеше по 1 долар годишно в ролята на съветник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още