IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кланици с български работници са новите огнища на коронавируса в Германия

В две големи кланици в Северен Рейн-Вестфалия и Шлезвих-Холщайн са открити горещи точки, провинциите тестват всички подобни обекти

13:10 | 11.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заводът на компанията Westfleisch край Кьосфелд. <em>Снимка: EPA/BGNES</em></p>

Заводът на компанията Westfleisch край Кьосфелд. Снимка: EPA/BGNES

Сред дълго игнорираните тайни на месната промишленост в Германия са и кампаниите за набиране на временни работници от Румъния и България, които поддържат дейността на кланиците във федералната република и които често живеят при мизерни условия.

Забележима експлозия от случаи на коронавируса може да бъде причислена към тази "резервна армия на кланиците": например в завода на компанията Westfleisch край Кьосфелд (повече от 200 от 1200 служители са заразени), където фабриката е закрита  въпреки протестите на ръководството на компанията, или в кланица в Бад Брамстед (над 120 случая ).

След като новите изисквания за разхлабване на мерките на републиката бяха прескочени заради горещия епицентър, Северен Рейн-Вестфалия и Шлезвих-Холщайн започнаха да тестват всички кланици. Вероятно някой от бранша скоро ще изиска мерки като тези в САЩ: там, въпреки коронаворуса, на месната промишленост бе разрешено да продължи да работи според постановление на Доналд Тръмп - като „основен икономически сектор“. Ето и подробностите по случая:

Северен Рейн-Вестфалия отложи облекчаването на мерките в област Кьосфелд от 11 май на 18 май, съобщи министърът на здравеопазването на провинцията Карл-Йозеф Лауман в Дюселдорф в петък, след като множество служители на кланица в района се заразиха с новия коронавирус.

Вирусът е открит при 151 от приблизително 1200 служители. По този начин районът е над ограничението, одобрено от федералните и местните правителства за над 50 нови инфекции на 100 000 жители. „Ще затворим кланицата в Кьосфелд. Всички служители ще бъдат тествани", каза Лауман.

Премиерът Армин Лашет (ХДС) също подчерта, че не трябва да има компромиси, когато става въпрос за защита на хората. „Правилата са ясни: ако, както в Кьосфелд, даден окръг надхвърли ограничението, определено за броя на инфекциите, предприемаме бързи, целенасочени и последователни действия срещу него", каза Лашет пред Rheinische Post. Този договорен авариен механизъм е централен компонент за пътя към отговорната нормалност, пояснява ръководителят на правителството на провинцията. Министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан нарече процедурата „като за пример".

Министърът на земеделието Урсула Хайнен-Есер каза, че хората в цялата страна виждат „че в кланиците се развиват горещи точки на инфекция“. Сега правителството ще тества всички служители на кланици, както и Шлезвиг-Холщайн. Такива мерки ще се предприемат и в Долна Саксония.

В Северен Рейн-Вестфалия има 35 големи кланици. Има и голям брой заразени хора в друга компания за преработка на месо: в Йор-Еркенвшик (област Реклингхаузен) 150 от 1250 служители в сестринска компания на завода в Кьосфелд са се заразили с вируса, обясни Лауман. Освен окръг Кьосфелд, всички останали области и независими градове в Северен Рейн-Вестфалия в момента са доста под границата от 50 нови инфекции на 100 000 жители.

Според Лауман в кланиците са заети между 17 000 и 20 000 души. Много от тях - също в Кьосфелд - например са временни работници от Румъния или България. Сега представителите на здравните власти трябва да проверяват всички колективни помещения на работниците - както работни, така и тези за почивка.

Фактът, че месната промишленост попада под радара на властите, е свързан с „това, че сме загрижени, че структурите, особено що се отнася до настаняването на договорно наети работници (..), може да не отговарят на хигиенните условия на развитие на пандемия“, каза Лауман. Е, сега Германия може би ще вземе най-сетне мерки, макар и закъснели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
ми щот тва е измишльотина разбира се, че нема .... то по-принцип нема никви зарази и огнища ама докат има балъци и тарикатлъците ше виреят ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
IQ96
преди 3 години
Нашият консул няма данни за заразени български работници в кланници.?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още