IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На биткойна се гледа като на възможност за хеджиране

Халвингът на криптовалутата може да разочарова много инвеститори, прогнозира Димитър Пенчев

14:59 | 11.05.20 г. 5
<p>
	Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Очакванията преди халвинга на биткойна бяха цената на криптовалутата да достигне много над 10 хиляди долара. Това не се случи и след халвинга много инвеститори могат да останат разочаровани, защото не са успели да забогатеят за ден. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Пенчев, експерт по криптовалути.

Пенчев обясни, че по време на халвинга производствената цена на един биткойн, която в момента е между 3 и 4 хиляди долара в зависимост от цената на електроенергията, се повишава два пъти.
“Така производствената цена за един биткойн ще стане между 7 и 8 хиляди долара”, отбеляза експертът и посочи, че не е оптимистичен към предстоящия по-късно днес халвинг.

Пенчев очаква възможни разпродажби на криптовалутата след него и добави, че цената на биткойна едва ли ще падне под производствената.

Експертът коментира ситуацията в света на криптовалутите след началото на коронавирусната пандемия.

Доста от големите хедж фондове споменават вече името на биткойн. На криптовалутата се гледа като възможност за хеджиране, понеже се очаква инфлация заедно с пандемията”.

По отношение на стейбъл койните - криптовалути, които са обвързани с цената на даден актив - Пенчев заяви, че остава скептичен.

“Стейбъл койните обезсмислят идеята на криптовалутите, която е да има децентрализирана система. Ако един стейбъл койн следи например цената на долара и е обвързан с нея, то при инфлация, той също ще се обезцени”, потвърди експертът.

Защо капитализацията на биткойна е все още малка?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” може да откриете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
"печеля винаги" е само на демото .... :)) февруарито кат се беше усрaл народеца до ушите, и на двете паднаа Дядо Попе и на двете и "хеджа" и индекса together бълбук или графиката лъже ?? .... :)) А само глей кат дойде Терца Майорна цикъл от 2027ма до 2030та за ко стаа въпрос тогаа, само глей ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 3 години
Мда има спайк надолу, но мен това не ме тревожи изобщо :) Както казах на едната борса залагам,че биткойна ще падне а на другата залагам,че ще се качи :)) Easy :) Печеля винаги :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
видехме им хеджа на тия криптобоклуци мяу и глътнаха вода кат сичко останало, да ама валутите и златото ньет те си стоят, имаше недостиг за физическо злато ама за пичкенкойни никой не е преритал .... :)) кат глеам графиката има един длибок спайк надоле къде пеесе кинта, докат има ***, а то винаги има и пичкокойни ше имеме .... успех с "хеджа" кат падне SPXa на илядо и сеемстин слеащия път .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Solar Power
преди 3 години
Стейбъл койните имат своето място. Аз освен крипто държа и стейбъл койни и ги давам на лихва. За разлика от банката на различни борси под 5-6 % на година не падам....има моменти когато става и над 20% например на битфинекс.... така,че автора има още какво да прочете и понаучи.Относно търговията предпочитам да играя ETH-ETC когато залагам изцяло на крипто. Относно биткойна правя единствено и само арбитраж между две борси към долар. На едната борса играеш шорт на другата лонг и печелиш малко от разликата. Г-н Пенчев още има да чете по въпроса ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
"Производствената цена" на биткойна е функция от сложността. Ако има "производители" (биткойн копачи), които цената не ги устройва, те се отказват да копаят биткойни и се насочват към други криптовалути. Така конкуренцията намалява, а с нея и сложността. В следствие, останалите биткойн копачи пак може да имат печалба, дори и на по-ниски ценови равнища. Затова мога да твърдя, че "производствената цена" не е от значение и курсът се определя изцяло на пазарен принцип. Ето защо не съм съгласен с автора, че цената не може да падне под производителността. А що се отнася до стейбълкойните, напълно съм съгласен, че те обезсмислят идеята на криптовалутите. ***Тъй като не съм гледал видеото, ако в него е било изказано подобно мнение, моля за извинение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още