IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С риск от арест: Мъск поднови работата на завода си във Фремонт

В туит ексцентричният бизнесмен заяви, че ако някой трябва да бъде арестуван, то нека това е той

09:03 | 12.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Илон Мъск е подновил работата на единствения автомобилен завод на Tesla в САЩ, пренебрегвайки забраната на местните власти обектът да остане затворен. В нов туит ексцентричният бизнесмен признава, че действията му могат да му навлекат арест.

„Ще съм на линия с всички останали“, заяви главният изпълнителен директор на Tesla в понеделник. „Ако някой бъде арестуван, моля това да съм само аз“, посочи още той.

След като успя да отбие потенциално скъпоструващи съдебни дела и се размина със скромни последствия от съдебната битка с Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ миналата година, 48-годишният Мъск изглежда окуражен да опита отново късмета си със закона. Бизнесменът също така успя да излезе невредим от съдебно дело, заведено от водолаз пред 2018 г., когото Мъск нарече „педофил“.

Този път собственикът на Tesla е изправен в битка срещу мерките за ограничаване разпространението на новия коронавирус, чийто ефекти той подцени още през януари. Първо, той заяви, че Covid-19 не е чак толкова разпространена болест, след това нарече паниката около пандемията „тъпа“. Той също така заяви, че броят на смъртните случаи е завишен, популяризира противоречиво антималарийно лекарство като лек – което бе подкрепено и от президента Доналд Тръмп, и погрешно предсказа, че новите случаи на болестта ще са почти нула до края на април.

От седмици Мъск не крие гнева си заради ограниченията, които не позволяват на завода на Tesla да оперира. В събота той заплаши да оттегли компанията от Калифорния и да премести дейността си в Невада или Тексас. Tesla има около 20 000 служители в района на Залива на Сан Франциско, близо половината от които са в завода във Фремонт.

Губернаторът на Калифорния Гавин Наваро се опита да облекчи напрежението по-рано в понеделник, като заяви, че според него компанията за производство на електрически автомобили ще може да започне работа още следващата седмица.

„Ще бъде тъжен ден, ако полицията на Фремонт влезе в (завода на – бел. ред.) Tesla и арестува Илон Мъск“, заяви Скот Хагерти, окръжен надзорник за област Аламеда, където се намира фабриката. „Трябва да седнем на масата и на решим въпроса с разговори и да върнем хората на работа безопасно“, допълни още той.

Битката „Мъск срещу Калифорния“ олицетворява напрегнатия дебат, който се разиграва в щати и окръзи в САЩ заради въпроса колко бързо бизнесът трябва да може да поднови работа. За привържениците си Мъск е герой, който се бори срещу държавната намеса. За своите противници обаче той е неразумен и импулсивен бизнесмен, който насърчава опасното поведение, застрашаващо усилията за ограничаване на пандемията.

Преди публикуването на туита на Мъск ръководството на Tesla е изпратило имейл до своите служители, че фабриката във Фремонт отново започва работа. Според текста прекъсването на работа свършва в неделя и до 24 часа мениджърите им ще се свържат с тях, за да ги уведомят кога започват работа. Тези от служителите, които не искат да се върнат на работа заради притеснения за здравето си, могат да останат вкъщи в неплатен отпуск, но може да се окаже, че не отговарят вече на изискването за помощи при безработица, посочват още от компанията.

След туита на Мъск здравните власти в окръг Аламеда публикуваха изявление, според което заводът на Tesla оперира отвъд разрешенията на властите и изразиха надежда, че компанията ще се съобрази с нарежданията „без допълнителни мерки за изпълнение“ на нарежданията. От окръга заявиха, че продължават диалога за прилаганите процедури за наблюдение здравето на работниците и ще продължат наблюдението на плановете на Teslа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още