IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: Под 1% от компаниите са се възползвали от мярката 60/40

Ако схемата не се промени, броят на хората, които ще изгубят работата си, ще достигне 500 хил. души, смята Васил Велев от организацията

10:21 | 12.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Едва 0,97% от компаниите, които могат да се възползват от мярката 60/40, са го направили към днешна дата, заяви председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в ефира на Нова тв.

По негови думи до момента са платени 12 млн. лв от бюджета в размер на 1 млрд. лева, или 1,22%.

„Ако говорим за обхват на хората, това са под 2%“, заяви Велев. 

Според него прекратените трудови договори само за един месец са 176 хил. „От тях като извадим новоназначените, остават 106 хил. души, които са загубили работа за един месец“, подчерта Велев.

„За съжаление, при тази ситуация безработните ще бъдат много повече. Ако не се промени мярката, ние няма да се изненадаме, ако те достигнат и 500 хил. души. Това е над 10% ниво на безработица. Показват го и различните социологически проучвания. Според тях най-неодобряваната мярка е именно 60/40“, посочи председателят на АИКБ.

Велев подчерта, че подкрепата на държавата не следва да е 100%, но въпросът е каква е реалната помощ и колко е достъпна.

„От мярката 60 на 40 се възползват такива компании, които нямат нужда от нея“, смята той.

Според него всички работодатели са категорични, че мярката трябва да се коригира.

По думите на Велев много компании карат работниците да нарушават правилата, за да „се напаснат“ на мярката – работи се по документи на половин работен ден, но всъщност реалният си е цял. „Правилата трябва да се направят такива, каквито са в цял свят. Няма държава в която неработещ човек да получава 100% доход“, подчерта още председателят на АИКБ.

Велев настоява мярката 60/40 да стане 60/0 и то до края на годината.

„Не е същото като да отидеш на трудовата борса – 60/0 може да влезе в действие например за компания, която по принцип работи цял ден, но сега, заради коронавируса, е на половин ден, а не е изцяло затворила. Тогава държавата дава още 60% от изработеното за половин ден“, коментира още Велев.

„От Стопанската камара са абсолютно категорични за 60/0. Ние също сме за 60/0. От КРИБ са за 60/15, те искат да има и самоучастие на предприятието“, каза още Велев, като добави: „Към момента мярката има малък обхват и води до увеличаване на безработицата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още